728×90 – glava
728×90 – glava
PAHOR V ZAVRHU: “V SLOVENIJI IMAMO SKORAJ VSE, SKRBIJO PA MEDČLOVEŠKI ODNOSI”

PAHOR V ZAVRHU: “V SLOVENIJI IMAMO SKORAJ VSE, SKRBIJO PA MEDČLOVEŠKI ODNOSI”

V Zavrhu so v nedeljo, 3. oktobra, počastili 35 let Maistrovih prireditev. Prireditev, s katero so hkrati počastili tudi krajevni praznik Voličine, se je odvila na ploščadi pred Štupičevo vilo. Slavnostni govornik je bil predsednik države Borut Pahor, sicer pa sta več o pomenu Rudolfa Maistra in njegovem spominjanju povedala tudi župan Janez Kramberger in profesor Aleš Arih, ki je v največji meri zaslužen za ohranjanje spomina na „našega generala“, kot so mu rekli domačini, in njegove soborce, somišljenike.

V Zavrhu so leta 1961 po Maistru poimenovali turistično društvo, leta 1963 so zgradili razgledni stolp, občina Lenart pa je leta 2018 uredila Štupičevo vilo, v kateri je Maister počitnikoval v letih 1924, 1925 in 1929. V vili so postavili sodobno razstavo Maister po Maistru.

“V Sloveniji imamo skoraj vse, skrbijo pa medčloveški odnosi,” je na proslavi ob 35. obletnici Maistrovih prireditev v Zavrhu in ob tamkajšnjem krajevnem prazniku dejal predsednik republike Borut Pahor. Kot je dodal, bomo zdravstveno krizo prej ali slej premagali in zaživeli brez ukrepov, ob tem pa je spomnil na pomen zaupanja in sodelovanja. Prav to nam je v zgodovini omogočilo velike dosežke, do katerih smo prišli skupaj, je izpostavil Pahor. Za medčloveške odnose smo zaslužni ali odgovorni le sami:

O Maistru in Maistrovih prireditvah sta spregovorila tudi profesor Aleš Arih in župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger. Vsi pa so izpostavili, da je Maister v zgodovinskem trenutku sprejel veliko odločitev in da nam danes manjka njegove vizije, odločnosti in poguma. Govori župan Kramberger:

Foto: Foto Askari

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X