728×90 – glava
728×90 – glava
V CERKVENJAKU NOV POSEBEN ZABOJNIK ZA ZBIRANJE ODPADNEGA OLJA

V CERKVENJAKU NOV POSEBEN ZABOJNIK ZA ZBIRANJE ODPADNEGA OLJA

V Cerkvenjaku je podjetje Saubermacher Slovenija v sodelovanju z občino postavilo poseben zabojnik za zbiranje odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev.

To odpadno olje je sicer mogoče pripeljati tudi v zbirni center v Lenartu, po novem pa torej tudi v posebni namenski in vedno dostopen zabojnik na Ekološkem otoku v poslovno-obrtni coni v Cerkvenjaku. Na to lokacijo so v Cerkvenjaku preselili tudi zabojnike za zbiranje odpadne električne in elektronske opreme ter odpadnega tekstila.

Odpadno jedilno olje je kuhinjski odpadek, ki se uvršča med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov in ga je prepovedano mešati z ostalimi odpadki, ga odvajati v kanalizacijo ali greznice. V kanalizacijo odvrženo odpadno olje namreč povečuje potrebo po pogostejšem mehanskem čiščenju cevi, povzroči poškodbe cevi ter skrajšuje njihovo življenjsko dobo. Navsezadnje pa je odpadno jedilno olje tudi izvrstna hrana glodavcev in vir neprijetnih vonjav. Uporabljeno jedilno olje je torej odpadek, ki ga moramo zbirati ločeno od drugih odpadkov, predelati pa ga je mogoče tudi v druge surovine.

V podjetju Saubermacher ob tem še povedo, da lahko za zbiranje odpadnega jedilnega olja v gospodinjstvih uporabimo lastne plastenke, steklenice, kozarce za vlaganje ali podobne posode s pokrovom, ki pa so predhodno očiščene ostale vsebine.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X