728×90 – glava
728×90 – glava
SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK JE LETOS V OSPREDJE POSTAVIL SADJE

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK JE LETOS V OSPREDJE POSTAVIL SADJE

V petek, 19. novembra, je v vrtcih in šolah po vsej državi potekal Dan slovenske hrane in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Zaradi trenutnih razmer so šole s strani organizatorjev dobile povabilo, da ta tradicionalni zajtrk opravijo v tako imenovanih mehurčkih.

Glavni namen Dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Zaznamujemo ga vsako leto tretji petek v novembru. Letos je novost ta, da se je rodila še ideja o tradicionalnem kmečkem obroku – ajdovih žgancih, prežganki, kislem mleku ter proseni kaši z jabolki. Projekt je izredno pomemben v promociji hrane slovenskega porekla. To je več kot zajtrk, gre za vzgojo bodočih potrošnikov, vzgojiti je potrebno generacijo, ki bo verjela, da je domača hrana vredna zaupanja.

Rdeča nit ali geslo letošnjega slovenskega zajtrka je Zajtrk s sadjem – super dan. Milojka Domajnko iz Razvojne agencije Slovenske gorice o tem, koliko smo v Slovenskih goricah samooskrbni, kar se tiče sadja:


Slovenski tradicionalni zajtrk se je rodil na pobudo slovenskih čebelarjev, v začetku kot Medeni zajtrk. Slovenskemu zajtrku se vsako leto z velikim veseljem pridružijo tudi v vrtcu Lenart. Spoznavanje s slovenskim zajtrkom pa v vrtcu traja ves teden. Govori vzgojiteljica Vesna Sernec:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X