728×90 – glava
728×90 – glava
OB PREHLADNIH OBOLENJIH SI LAHKO OB PRVIH ZNAKIH POMAGAMO SAMI

OB PREHLADNIH OBOLENJIH SI LAHKO OB PRVIH ZNAKIH POMAGAMO SAMI

Jesen in zima prinašata čas prehladnih obolenj, ki jih povzroča več vrst virusov in bakterij. Čeprav je tudi letos še vedno v največjem obsegu obolevanje za koronavirusom, pa je ta čas ugoden za razmnoževanje in obstoj tudi drugih virusov in bakterij. Ob prvih znakih prehlada pa si lahko pomagamo tudi sami.

Večina prehladov se začne z bolečinami v grlu in nahodom, ki ga pogosto spremljata temperatura in bolečine v sklepih. Več kot 90 % prehladov in grip povzročijo virusi, le majhen odstotek pa bakterije. V kolikor prehlada ne pozdravimo, lahko pride do bakterijske okužbe, kot je bronhitis, to je vnetje bronhijev, ali sinusitis, to je vnetje čelnih votlin, nenazadnje se lahko običajen prehlad razvije tudi v pljučnico.

Za zdravljenje simptomov se lahko obrnemo na farmacevte, ki nam bodo svetovali, kaj bi nam lahko pomagalo, sicer pa ima tudi tako imenovana ljudska lekarna v rokavu kakšen dober nasvet. Kaj naredimo ob prvih znakih prehlada, nam je povedala Marija Čuček iz zeliščarske sekcije Kulturnega društva Rojs Srečko Niko v Voličini:

Velja spomniti, da je pri vročini sicer res zlato pravilo, da je ne zbijamo, vendar le dokler ni višja od 38,4 stopinje Celzija in vročina naj ne bi trajala več kot 3 dni. Vse, kar je več, je zrelo za obravnavo pri zdravniku.

Še nekaj nasvetov za preprečevanje in samopomoč pri virusnih obolenjih: pogosto umivanje rok, topla oblačila, vlažne dihalne poti, izogibanje prostorov, kjer se zbira veliko ljudi, zračenje prostorov, uravnotežena prehrana z veliko sadja in zelenjave, sprostitev ter redno gibanje na svežem zraku.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X