728×90 – glava
728×90 – glava
POSEBNI ADVENTNI VENČKI TUDI V MESTNIH IN VAŠKIH JEDRIH V SLOVENSKIH GORICAH

POSEBNI ADVENTNI VENČKI TUDI V MESTNIH IN VAŠKIH JEDRIH V SLOVENSKIH GORICAH

Kristjani so minulo nedeljo začeli advent. Gre za čas molitve, dobrih del in tihega pričakovanja, s katerim se pripravljajo na božič, za veliko nočjo drugi največji krščanski praznik. V tem času cerkve in mize krasijo adventni venci, pri mašah pa berejo berila, ki napovedujejo prihod Jezusa Kristusa.

Kot so zapisali v Slovenski škofovski konferenci, so Jezusovo rojstvo in prazniki, ki mu sledijo, priložnost za poglobitev vere. Veselje ob novorojenem pomeni veselje ob novem življenju in lahko simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem.

Ime adventni čas izhaja iz latinske besede adventus, ki pomeni prihod. Gre za čas, ki ni omejen na točno število dni, se pa vedno zaključi v tednu po četrti adventni nedelji na dan pred božičem. Govori Franc Mlakar, nekdaj župnik v župniji sv. Bolfenka v Trnovski vasi:

Franc Mlakar, nekdanji župnik v župniji sv. Bolfenka v Trnovski vasi

Sicer pa so nekoliko posebne adventne venčke postavili tudi ponekod po Slovenskih goricah. V centru Benedikta so ga tradicionalno postavili člani Glasbeno-turističnega društva Klapovüh. Občinsko avlo v Lenartu pa krasi adventni venček, ki ga je tudi letos izdelalo Turistično društvo Presmec iz Dolgih njiv.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X