728×90 – glava
728×90 – glava
DRUŠTVO VRELEC IZ BENEDIKTA NA MLADE PRENAŠA LEPO DOMAČO BESEDO TER STARE ŠEGE IN OBIČAJE

DRUŠTVO VRELEC IZ BENEDIKTA NA MLADE PRENAŠA LEPO DOMAČO BESEDO TER STARE ŠEGE IN OBIČAJE

Deli

Kulturno-etnografsko društvo Vrelec Benedikt je bilo ustanovljeno že leta 2011, pod njegovim okriljem pa delujejo pevci ljudskih pesmi, dramska skupina in sekcija obeleževanja starih običajev.

V 10 letih delovanja so priredili že vrsto uspešnih dogodkov z naslovi Zimski večer, Pozdrav jeseni, Prijatelj poje prijatelju s predstavitvijo prve zgoščenke Pevcev ljudskih pesmi Vrelec in – zdaj že tradicionalno poletno prireditev – Nekoč in danes, ki je dobila svoj prireditveni prostor na prostem pri Slatinskih vrelcih v Benediktu.

Kot nam je povedala Saša Lovrenčič iz omenjenega društva, svoje poslanstvo čutijo v tem, da ohranjajo lepo domačo besedo ter stare šege in običaje, tudi v tem lepem prazničnem decembru:

Saša Lvorenčič, Kulturno-etnografsko društvo Vrelec Benedikt


V društvu si želijo predvsem, da bi otroci vedeli, kako so živeli in delali njihovi predniki, kako je kaj v starih obrteh nastajalo in kaj so ljudje pridelovali ter nenazadnje, kako veselo in zadovoljno so znali s skromnostjo preživeti. Vsako leto se večer pred Tepeškim dnem, torej 27. decembra, zberejo in spletajo pod mentorstvom mojstrov tako imenovane krtevače, spletene palice iz vrbovih vej, ki jih nato naslednji dan otroci lahko tudi uporabljajo v namen obujanja starih običajev. Za najmlajše pa že pred prazniki pripravijo spletanje adventnih venčkov in izdelavo voščilnic pod strokovnim vodstvom mentorjev.

FOTO: FB Saša Lovrenčič

Sorodni prispevki

Napišite komentar

X