728×90 – glava
728×90 – glava
SILVESTER BO ODKLENIL NOVO LETO

SILVESTER BO ODKLENIL NOVO LETO

Danes je 31. december, zadnji dan tega leta. Ko bo odbila polnoč, se bomo poslovili od takrat že starega leta 2021 in pozdravili novo leto 2022.

Zgodovinsko gledano je silvestrovanje relativno mlad pojav, poimenovanje pa izvira iz imena svetnika, sv. Silvestra, rimskega papeža, ki goduje na zadnji dan v letu. Najpogosteje je upodobljen s papeško tiaro, bikovo glavo in na nekaterih upodobitvah tudi s ključem, zato pravimo, da odklene novo leto.

Na Slovenskem so se javna silvestrovanja pojavila šele po 1. svetovni vojni, pred tem pa je bilo silvestrovo po božiču predvsem drugi sveti večer in ljudje so ga tudi praznovali nekoliko skromneje, a podobno kot božični predvečer. Poleg izdatnejše hrane in na ta dan pečenih posebnih, različno poimenovanih kruhov, so bile na silvestrovo znane predvsem številne prakse, s katerimi so ljudje sami pri sebi pretehtali, kaj vse jim je iztekajoče se leto prineslo ter na kakšno pot v prihodnosti upajo.

Podrobneje o silvestrovem in novem letu pa slovenski etnolog Janez Bogataj:

Slovenci si zadnjih 50 let vstopa v novo leto ne predstavljamo brez zimzelene pesmi Silvestrski poljub, ki jo je 8. decembra pred 50 leti prvič zapel in posnel Alfi Nipič:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X