728×90 – glava
728×90 – glava
ŠTEVILO OKUŽENIH Z OMIKRONOM TUDI PRI NAS V NEBO

ŠTEVILO OKUŽENIH Z OMIKRONOM TUDI PRI NAS V NEBO

Deli

Epidemiologi pozivajo slovensko javnost k udeležbi na Dnevih cepljenja, da bi tako dosegli večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 in s tem lažje prenesli pritisk različice omikron. V torek so med 14.814 PCR-testi potrdili 7.420 primerov okužbe z novim koronavirusom, to je več kot 2000 okužb več kot v ponedeljek, ko je bilo prvič potrjenih preko 5000 okužb v enem dnevu. Delež pozitivnih testov je bil tudi v torek 50-odstoten. 7.420 pozitivnih PCR-testov je z naskokom največje število potrjenih okužb v enem dnevu od začetka epidemije.
Zdravstveni domovi in bolnišnice so pripravljeni na jutrišnji začetek tridnevne akcije Dnevi cepljenja. Predstojnik mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zoran Simonovič je poudaril, da je vsak odmerek cepiva pomemben, še posebej ključen pa je poživitveni odmerek.
Zdravstvene ustanove pa skrbi, kako se bodo spoprijeli z vse večjim pomanjkanjem zdravstvenega kadra. Zaradi virusa je namreč vse več zaposlenih v izolaciji ali karanteni. Različica virusa omikron se hitro širi, zato se lahko napovedi, da bomo kmalu imeli 10 tisoč okuženih na dan, v kratkem uresničijo. Medtem Svetovna zdravstvena organizacija sporoča, da bi se utegnila v prihodnjih dveh mesecih z različico virusa omikron okužiti več kot polovica ljudi v Evropi. Direktor Zdravstvenega doma Jožef Kramberger navaja podatke o številu testiranj in cepljenj, ki so jih že letos opravili na tukajšnji covid-točki. Tudi osrednja zdravstvena ustanova v Slovenskih goricah pa se pridružuje Dnevom cepljenja, ki bodo potekali od četrtka do sobote od 8. do 20. ure:

Jožef Kramberger


Kljub temu, da okuženi z omikronom praviloma ne zbolevajo huje, je pritisk na zdravstvo vse večji. Vprašanje dodatnega zaostrovanja ukrepov je bolj kot ne vprašanje časa, Kramberger pa opominja na čisto preproste, ki veljajo že skoraj dve leti:

Jožef Kramberger

Sorodni prispevki

Napišite komentar

X