728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: POSEBNA TRGATEV PRI BREZNIKOVIH V CERKVENJAKU

FOTO: POSEBNA TRGATEV PRI BREZNIKOVIH V CERKVENJAKU

Vsakih nekaj let je vinogradnikom dano, da poleg ali pa namesto jesenske opravijo tudi poznejšo trgatev. Tako je bilo že lani, ko je ta trgatev bila celo ledena, letos pa so pri Breznikovih v Cerkvenjaku ponovno opravili posebno trgatev.

V soboto, 15. januarja, so opravili prvo trgatev v letu 2022 ter zadnjo trgatev letnika 2021. Poimenovali so jo kar Antonova trgatev, saj je to ravno čas, ko v Cerkvenjaku praznuje farni zavetnik sveti Anton Puščavnik. Govori Martina Breznik:

Martina Breznik

Na 400 trsih je do 15. januarja počakalo oziroma zorelo grozdje sorte laški rizling, ki velja za najbolj primerno sorto za pozno trgatev. Skupaj so potrgali okoli 250 kilogramov grozdja, iz tega so iztisnili 60 litrov sladkega grozdnega soka. V običajni trgatvi bi to pomenilo nekaj več kot 1000 litrov. Breznikovi so ob tem povedali, da so bili grozdi v celoti obdani z žlahtno gnilobo, ki je obvezna in hkrati nujna za pozno trgatev. Same grozdne jagode pa so bile zgubane kot rozine in praktično popolnoma suhe, posledično je v takšnih jagodah visoka koncentracija sladkorja. S tem so pridobili naziv »suhi jagodni izbor«, ki pri nas velja kot najvišja kakovost vina. O pripravi na ledeno trgatev in samem vinu takšne trgatve pa nam je več povedal Marko Breznik:

Marko Breznik

FOTO: Izletniška kmetija Breznik

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X