728×90 – glava
728×90 – glava
NARAVOVARSTVENIKI OPOZARJAJO: OB VISOKIH VODAH NAM ZARADI KOMPOSTARNE CERŠAK GROZI NARAVNA KATASTROFA

NARAVOVARSTVENIKI OPOZARJAJO: OB VISOKIH VODAH NAM ZARADI KOMPOSTARNE CERŠAK GROZI NARAVNA KATASTROFA

Okoljevarstveniki Zveze društev Moja Mura so nedavno ponovno opozorili na pretečo nevarnost onesnaženja vodnih virov zaradi spornega delovanja kompostarne Ceršak na Murinem otoku, kjer je po njihovih informacijah nakopičenih vsaj 100 tisoč ton odpadkov.

V civilni iniciativi, ki se skupaj z Zvezo društev Moja Mura že leta bori za zaprtje kompostarne v Ceršaku, menijo, da so vendarle korak bližje uresničitvi svojega cilja. To upajo po nedavnem dopisu direktorata za vode, v katerem naj bi država priznala, da lokacija kompostarne na otoku Mure ni ustrezna.

Nad dopisom pa so bili presenečeni na občini Šentilj. Zmotilo jih je namreč zapisano glede iskanja morebitne nadomestne lokacije, ki da jo bo treba doreči v okviru novega šentiljskega občinskega prostorskega načrta. Kot je povedal župan Štefan Žvab, je že večkrat poudaril, da dokler bo župan občine Šentilj, v njej ne bodo namenjali nobenega novega prostora za potrebe kakršnihkoli kompostarn ali podobnih objektov. V Zvezi društev Moja Mura tem zagotovilom sicer ne verjamejo, po njihovem mnenju ni mogoče, da občina o načrtih za selitev kompostarne iz Ceršaka na novo lokacijo ne bi vedela ničesar.

Podpredsednik zveze Boris Bezjak je ob tem povedal, da je za kompostarno treba iskati lokacijo na območju celotne države, ne zgolj občine Šentilj, kot v dopisih napovedujejo v direktoratu za vode. A tam zdaj vsaj priznavajo, da je Ceršak neprimerna lokacija.

Problematiko kompostarne v Ceršaku je za nas podrobneje pojasnil Boris Bezjak iz Moje Mure:

Boris Bezjak, Zveza društev Moja Mura

Civilni iniciativi proti kompostarni v Ceršaku s svojim znanjem in izkušnjami pomaga tudi vsestranska okoljevarstvenica Andreja Slameršek:

Andreja Slameršek

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X