728×90 – glava
728×90 – glava
VELIKA NOČ, NAJVEČJI KRŠČANSKI PRAZNIK JE PRED VRATI

VELIKA NOČ, NAJVEČJI KRŠČANSKI PRAZNIK JE PRED VRATI

Velika noč je največji in najstarejši krščanski praznik. Kristjani se na ta praznik spominjajo Kristusovega vstajenja od mrtvih. Velika noč je praznik, ko se v cerkvah odvijejo številna bogoslužja in obredi. Ob prazniku se zbere vsa družina, praznične mize se šibijo pod tradicionalnimi dobrotami, ki jih srkbno pripravijo slovenske gospodinje. Pirhi so eden najbolj prepoznavnih simbolov velike noči, s tem praznikom pa so povezani tudi številni stari običaji.

V času ko se pripravljamo na veliko noč zagotovo več razmišljamo o smrti in skrivnosti velike noči, ki se pa skriva ravno v vstajenju in življenju v večnosti. O pomenu velike noči smo se mi pogovarjali z Gašperjem Otrinom, salezijanskim duhovnikom, ki je vodil duhovno pripravo pred praznikom v župniji Sv. Lenarta:

Gašper Otrin

Veliki teden se začne s četrtkom, to je dan evharistije in postavitve duhovniške službe, saj se spominjamo obhajanja Jezusove zadnje večerje z apostoli. Veliki petek je dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Je edini dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše, moli se križev pot in bere pasijon. Čeprav ima veliki petek noto žalovanja, ne smemo spregledati, da imata svoj smisel tudi veselje in upanje.

Velika sobota je za kristjane dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, po cerkvah pa poteka blagoslov velikonočnih košaric in jedi, ki so jih pripravile skrbne gospodinje.

Velikonočni vigiliji zaradi bogate simbolike in bogoslužnega dogajanja pravimo tudi mati vseh vigilij in se bodo po naših cerkvah odvile zvečer. V Lenarški cerkvi slavje luči, kot pravijo velikonočni vigiliji, pripravljajo ob 19. uri.

Vrhunec velikonočnega praznovanja je nedelja. Sporočilo velike noči pa tudi skozi zgodovino ostaja enako – Jezusovo darovanje, trpljenje, smrt in vstajenje.

Kot je poudaril Gašper Otrin, ki kot ravnatelj dijaškega doma Janeza Boska veliko dela z mladimi, je to praznik družine in tudi doživljanje velikonočne skrivnosti je v glavnem odvisno od vzgoje.

Kristjani se na velikonočni ponedeljek, dan po praznovanju velike noči, spominjajo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v Emavs. Tudi ljudje ta dan izkoristijo in obiščejo svoje sorodnike, prijatelje, znance in ponesejo veselo sporočilo o odrešenju sveta.

Prisluhnite celotnemu pogovoru z Gašperjem Otrinom, salezijanskim duhovnikom, ki pa je v postnem času vodil duhovno pripravo v župniji Sv. Lenarta:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X