728×90 – glava
728×90 – glava
SIMONIČEVA DOMAČIJA V TRNOVSKI VASI PROSTOR ZA POVEZOVANJE VSEH GENERACIJ

SIMONIČEVA DOMAČIJA V TRNOVSKI VASI PROSTOR ZA POVEZOVANJE VSEH GENERACIJ

V Trnovski vasi so v lanskem letu lepo uredili Simoničevo domačijo, ki je stara preko 200 let. Občina je razglasila domačijo za kulturni spomenik, poleg tega pa je pridobila tudi status državnega spomenika posebnega pomena.

Simoničeva domačija je ena redkih ohranjenih izvirnih panonskih domačij v Sloveniji. Ima slamnato streho in je zgrajena v obliki črke L. Je prava panonska hiša, lesena »cimprana« stavba. Pri vstopu v hišo pridemo najprej v »priklet« oziroma hodnik, drugi prostori v hiši so še črna kuhinja, edina ohranjena daleč naokrog, pa velika sprednja soba s krušno pečjo, zadnja soba in kamra, v kateri je bil nekoč krompir. V hišo so pozneje vgradili okna, ki sicer ne ustrezajo prvotnemu videzu, zamenjana pa so tudi tla. Stavba se nadaljuje v gospodarsko poslopje, ki je pokrito z opeko. Zunaj hiše so še »gümna«, »listjak«, »verštat«, »štala«, »svinjska štala« in drvarnica.


V takšni panonski hiši so nekoč prebivali viničarji, kakšne vsebine ji bodo vdihnili po prenovi, pa nam je povedal župan Alojz Benko:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

X