728×90 – glava
728×90 – glava
POSTAVITEV MLAJEV IN KRESOVANJA V SLOVENSKIH GORICAH

POSTAVITEV MLAJEV IN KRESOVANJA V SLOVENSKIH GORICAH

Postavljanje mlajev je del slovenske tradicije. Če so fantje nekoč visoke, obeljene smreke ali jelke postavljali ob različnih slovesnih priložnostih, jih danes postavljajo predvsem pred prvim majem. Podobno je s kurjenjem kresov. Pri kresovanju gre za izjemno kulturno dediščino, ki ima danes predvsem družabni značaj. Kresovi imajo na večer pred prvim majem drugačen pomen kot kresovi, ki jih prižigamo druge dni v letu. S temi so delavci opozarjali na svoje pravice, ki nikoli niso bile samoumevne.

Po dveh letih bo ponovno postavitev majskega drevesa na Sv. Ani. Letos bodo – v soboto, 30. aprila – gasilcem prostovoljnega gasilskega društva pri ročni postavitvi prvič pomagali lovci.

Tradicionalno kresovanje pripravljajo tudi v Benediktu. S postavitvijo drevesa bodo pričeli ob 18. uri, kres pa bodo prižgali predvidoma ob 21. uri. Podrobneje pa župan Milan Repič:

Pri gasilskem domu bodo prvomajsko drevo v soboto postavili tudi v Jurovskem Dolu, postavitev mlaja in kresovanje pripravljajo tudi v Čebelarskem društvu Ivan Jurančič in PGD Cerkvenjak.

Pri kurjenju kresov moramo biti vsekakor previdni in ob tem upoštevati nekaj nasvetov. Govori Oskar Neuvirt, član sveta za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X