V Lenartu bo letos zadnji konec tedna v maju po dveh letih spet potekal Kmetijsko-obrtniški sejem KOS.
Jubilejni 10-ti sejem bo prinesel vse to, kar smo iz prejšnjih let navajeni, ob tem pa zagotovo tudi kaj novega. Ob ponudbi kmetijske mehanizacije velik poudarek dajejo tudi promociji lokalne ponudbe oziroma produktom, ki jih v Slovenskih goricah ponujajo dopolnilne dejavnosti na kmetijah. Govori Franc Lovrenčič iz Konjeniškega kluba Slovenske gorice, ki je skupaj z Občino Lenart organizator sejam:
Letošnji sejem bo potekal od 27. do 29. maja, ponudil pa bo tudi pestro obsejemsko dogajanje: okroglo mizo o kmetijstvu v Sloveniji pol letu 2023, otroci se bodo potegovali za pokal Liska v vodenju teličkov, izbirali bodo sejemski vinski šampion in Županovo vino, predstavili se bodo country plesalci, za otroke bodo na voljo napihljiva igrala, letos kot novost tudi predstavitev pasje šole. Med te obsejemske dejavnosti pa spada tudi zanimiv kulinarični festival, ki se bo letos odvil prvič in bo kot kraljico slovenskogoriške kulinarike ustoličil gibanico. Festival bo potekal pod okriljem Razvojne agencije Slovenske gorice in Radia Slovenske gorice, k sodelovanju pa sta pristopila še Društvo kmečkih žena in deklet Lenart ter Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj. Na natečaj, ki je odprt do 11. maja – takrat bo tudi potekalo ocenjevanje gibanic – se lahko prijavijo prav vsi, tudi tisti, ki peke nimajo registrirane. Na sejmu KOS pa pripravljamo simpozij, na katerem bomo razglasili zmagovalca ocenjevanja in hkrati okušali zmagovalno slovenskogoriško gibanico. Kakšna pa je tradicionalna slovenskogoriška „gibanca“? Govori Danijel Zorko iz Razvojne agencije Slovenske gorice: