728×90 – glava
728×90 – glava
NA SEJMU KOS SLOVESNA RAZGLASITEV KRALJICE GIBANC

NA SEJMU KOS SLOVESNA RAZGLASITEV KRALJICE GIBANC

Slovenskogoriška gibanca je kulinarična posebnost naše regije, ki smo ji pod okriljem evropsko sofinanciranega projekta Ovtar na rajžo gre posvetili festival. Pospremilo ga je tudi strokovno ocenjevanje in izbor za najboljšo slovenskogoriško gibanco.

Med desetimi je kot najboljšo strokovna komisija izbrala gibanco Andreje Bunderla. Na sejmu KOS ji bomo v soboto ob 14. uri podelili zlati lopar, gibanca pa bo tudi na voljo za pokušino. Na sklepnem dejanju Festivala slovenskogoriške gibance pa pripravljamo še strokovni posvet na to temo. V njem bodo sodelovali Terezija Bogdan, svetovalka za družino in dopolnilne dejavnosti na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj, Zdenka Mesarič iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, Vili Rezman, raziskovalec prehranske dediščine, Jožica Kramberger, predsednica Društva kmečkih žena in deklet Lenart in Milojka Domajnko, doktorica agronomije in direktorica Razvojne agencije Slovenske gorice.

Gibanca je v Slovenskih goricah zagotovo kraljica med pogačami in se danes postreže predvsem kot sladica. Na to je opozorila tudi etnologinja, ki se veliko ukvarja tudi s prehransko dediščino naših krajev, Jelka Pšajd:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

X