728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: NA SEJMU KOS V LENARTU OKRONALI KRALJICO SLOVENKOGORIŠKIH GIBANC

FOTO: NA SEJMU KOS V LENARTU OKRONALI KRALJICO SLOVENKOGORIŠKIH GIBANC

Slovenskogoriška gibanca je kulinarična posebnost naše regije, ki smo ji pod okriljem evropsko sofinanciranega projekta Ovtar na rajžo gre posvetili festival, ki ga je pospremilo tudi strokovno ocenjevanje in izvor za najboljšo slovenskogoriško gibanco.

Med desetimi je kot najboljšo strokovna komisija izbrala gibanco Andreje Bunderla.

Na sejmu KOS smo ji v soboto ob 14. uri podelili zlati lopar, kraljico slovenskogoriških gibanc pa smo na sejmu lahko tudi poskusili.

Na sklepnem dejanju Festivala slovenskogoriške gibance smo pripravili tudi strokovni posvet na to temo. V njem so sodelovali Terezija Bogdan, svetovalka za družino in dopolnilne dejavnosti na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj, Zdenka Mesarič iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, Vili Rezman, raziskovalec prehranske dediščine, Jožica Kramberger, predsednica Društva kmečkih žena in deklet Lenart ter Milojka Domajnko, doktorica agronomije in direktorica Razvojne agencije Slovenske gorice.

Gibanca je v Slovenskih goricah zagotovo kraljica med pogačami in se danes postreže predvsem kot sladica. Na to je opozorila tudi etnologinja, ki se veliko ukvarja tudi s prehransko dediščino naših krajev, Jelka Pšajd:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

X