728×90 – glava
728×90 – glava
OBČINA TRNOVSKA VAS ZA OBNOVO SIMONIČEVE DOMAČIJE PREJELA STELETOVO PRIZNANJE

OBČINA TRNOVSKA VAS ZA OBNOVO SIMONIČEVE DOMAČIJE PREJELA STELETOVO PRIZNANJE

Slovensko konservatorsko društvo je v ponedeljek, 30. maja, v prostorih Narodne galerije v Ljubljani podelilo Občini Trnovska vas Steletovo priznanje za leto 2021 za celovito obnovo Simoničeve domačije.

Steletova nagrada je nagrada za življenjsko delo ter za izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva, ki jo Slovensko konservatorsko društvo podeljuje od leta 1990 za preteklo leto kolegom, ki so s svojim delom ključno vplivali na ohranitev kulturne ali naravne dediščine. Poleg te nagrade pa vsako leto podelijo tudi nekaj priznanj za izjemne dosežke na področju konservatorstva in ohranjanja kulturne in naravne dediščine.

Spomnimo: v Trnovski vasi so v lanskem letu lepo uredili Simoničevo domačijo, ki je stara preko 200 let. Je ena redkih ohranjenih izvirnih panonskih domačij v Sloveniji. Uredili so jo v sklopu projekta lokalne akcijske skupine Bogastvo podeželja, poimenovali so ga Življenje pod slamnato streho Simoničeve domačije. Po javnem naročilu je dela na Simoničevi domačiji prevzel Janez Golnar iz Svetega Jurija ob Ščavnici, njegov podizvajalec je bil Ivan Lorenčič iz Bišečkega Vrha, ki je Simoničevi domačiji vrnil svojo podobo.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

X