728×90 – glava
728×90 – glava
KAKŠNA JE “PRAVA” SLOVENSKOGORIŠKA GIBANICA?

KAKŠNA JE “PRAVA” SLOVENSKOGORIŠKA GIBANICA?

Slovenskogoriška gibanica oziroma gibanca je kulinarična posebnost naše regije, ki smo ji pod okriljem evropsko sofinanciranega projekta Ovtar na rajžo gre posvetili festival, ki ga je pospremilo tudi strokovno ocenjevanje in izbor za najboljšo slovenskogoriško gibanco.

Med desetimi je kot najboljšo strokovna komisija izbrala gibanco Andreje Bunderla. Na sejmu KOS smo ji podelili zlati lopar, kraljico slovenskogoriških gibanc pa smo na sejmu lahko tudi poskusili. Na sklepnem dejanju Festivala slovenskogoriške gibance smo pripravili tudi strokovni posvet na to temo.

Gibanca je v Slovenskih goricah zagotovo kraljica med pogačami in se danes postreže predvsem kot sladica. Načeloma ima slovenskogoriška gibanca nekaj zakonitosti, katere je komisija na ocenjevanju tudi upoštevala, sicer pa se lahko recepture od gospodinje do gospodinje razlikujejo.

Govori Terezija Bogdan, svetovalka za družino in dopolnilne dejavnosti na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj:

Terezija Bogdan

Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za razvoj podeželja. Celotnemu posnetku Festivala gibance, ki se ej odvil na sejmu KOS v lenartu lahko prisluhnete tukaj:

Festival gibance, maj 2022

Sorodni prispevki

Napišite komentar

X