728×90 – glava
728×90 – glava
ŽIVLJENJE JE PREPROSTO IN ISKRENO … KOT POEZIJA

ŽIVLJENJE JE PREPROSTO IN ISKRENO … KOT POEZIJA

V življenju je sposobnost biti iskren sam s sabo in se zavedati, da teče vse tako, kot mora, brez instantne mrzlice hitrostnega beganja, ter dovoliti gibanje po naravnem toku, redkost, ki je postala že vrednota. Spoštovanje nekih osnovnih zakonitosti narave, ki diktira naš življenjski tok, je postalo kljub globalnemu navdušenju vse bolj nedosegljiva iluzija.

A najdejo se zgodbe, ki so podrle oklepe in zaživele v sobivanju. Veselje je gledati nekoga, ki v objemu čiste narave navdušeno pripoveduje o zgodbi preprostega fanta in o enostavni formuli življenja, ki ga je pripeljala v današnji dan. In preprost fant obožuje preprosto poezijo. Najdeta se dva različna karakterja, ustvarjalca, ki sta enostavno kompatibilna.

Tilen Sedlak je mlad vinar, ki je pričel z zgodbo ustvarjanja vina kot življenja zaradi preskoka, ki ga je, kot sam rad poudari, brutalno iskreno izšolalo. Čeprav je svoje življenje usmerjal drugam, ga je usoda peljala po direktno ravni poti, ki je sicer zelo ovinkasta, v Haloze. Tilen je sicer zaigral v celovečernem filmu FOTURA: NA ODPRTEM (2017), režiserja Rudija Urana, ki gledalca pritegne z izrazito satirično zasnovo dramskega zapleta, ki pa je zelo aktualno ogledalo današnjega časa. V zapletenem svetu, ki želi na čim bolj preprost način izraziti globoko sporočilnost prvega med enakimi in dvoslojnost pretvarjanja in popačenosti sle za eno in edino sprejemljivo obliko obstoja: vladati za vsako ceno, ne ozirajoč se na plačilo vpletenih deležnikov. In ne glede na moralne norme. Filmska poslastica, ki gledalca posrka vase in je tudi Tilnu zelo spremenila kompas življenja:

S svojo preprosto in hudomušno naravo pritegne vsakega posameznika ali posameznico ter ga navduši s svojo degustacijsko zgodbo Vina kot življenja, poetične zgodbe o vinu in življenju, ki Tilna uči preprosto živeti.

Uroš Prelog je predan vzgojitelj, ki svoje znanje prenaša na naše najmlajše. A v sebi skriva mnogo, mnogo več. Je pesnik, ki piše globoko doživeto, niti slučajno površinsko, temveč zelo preprosto poezijo, ki se dotakne prav vsakega posameznika. Njegovo ustvarjanje lahko spremljamo na socialnih omrežjih, kjer zapisuje trenutni navdih in ga nikoli ne popravlja. A v malhi se je nabralo že mnogo, kot sam reče, »njegovih otrok«, pesmi, ki bodo kmalu izšle v knjižnem prvencu. Za pokušino pa lahko njegovo ustvarjanje preberete v zborniku KD Cirkulane »Rad bi van povedo«:

Povedati imata veliko, predvsem o svojih pogledih, ki jih tankočutno zaznavata v mikro in makro okolju, ki ju vsakodnevno obdaja. Skupaj pa ustvarjata magijo. In magija njunih iskrenih pogledov, znanj in dojemanja sveta je izražena v globoko pomenski poeziji, ki refleksira naš turbulentni čas in odnose, ki so malo globlji, ne le površinski, ter vrhunska vina, ki odsevajo zakomplicirano čutnost preprostega fanta, ki ima rad zelene griče in morje, enostavno uživa v naravi.

Prisluhnite jima v pogovoru z Majo Glaser Bedenik:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X