728×90 – glava
728×90 – glava
GASILCI NA KRASU OPRAVLJAJO ZELO ZAHTEVNO DELO, POMOČ TUDI IZ SLOVENSKIH GORIC

GASILCI NA KRASU OPRAVLJAJO ZELO ZAHTEVNO DELO, POMOČ TUDI IZ SLOVENSKIH GORIC

Gasilci se še naprej borijo s požarom na Krasu, kjer so se ognjeni zublji znova dvignili na območju proti Cerju. Kot so sporočili z regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko, posredovanje iz zraka otežuje gost dim, ki se zadržuje nad požariščem.

Iz treh vasi, Vojščice, Temnice in Novela, kjer je nekaj več kot 400 prebivalcev, je bila dopoldne odrejena evakuacija. Zbirno mesto za prebivalce je telovadnica v Komnu. Tam so tudi vse potrebne službe za pomoč, so sporočili z regijskega štaba Civilne zaščite. To je največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, po prvih ocenah že presega velikost 2000 hektarov.

Na pomoč so se včeraj podali tudi gasilci iz pomurske in podravske regije. Iz Pomurja je na najbolj prizadeta mesta prišlo 70 gasilcev s 17-imi gasilskimi vozili. Klicu na pomoč so se odzvali tudi v gasilskih društvih iz Gasilskih zvez Lenart in Trnovska vas-Vitomarci. Več pa Jože Fras, namestnik poveljnika GZ Lenart:

Jože Fras, namestnik poveljnika GZ Lenart

Največ skrbi gasilcem povzroča požar pri Klaričih, zaselku pod kraškim robom v bližini italijanske meje. Na terenu je že več kot 1000 gasilcev iz šestih gasilskih regij. Pomagajo jim tudi helikopterji Slovenske vojske, policije ter trije iz tujine, Avstrije, Slovaške in Hrvaške, ter tovorno letalo slovenske vojske pilatus. Naši gasilci so bili sicer v okolici Kostanjevice na Krasu:

Jože Fras, namestnik poveljnika GZ Lenart

Ogenj je doslej uničil velike površine gozda in podrasti. Požar na goriškem Krasu pa je povzročil tudi številne eksplozije neeksplodiranih ubojnih sredstev, tako da eksplozij niti ne štejejo več, pač pa označujejo le eksplozije ob cestah, da si jih bodo kasneje ogledali. Zaradi nevarnosti neeksplodiranih sredstev se gasilci držijo navodil vodij intervencije in nosijo zaščitno opremo.

Jože Fras, namestnik poveljnika GZ Lenart

Tudi domačine opozarjajo, naj ne hodijo na požarišče, saj lahko pride do eksplozije. Do eksplozij namreč pride z zamikom, ko se območje dovolj segreje. Kot je še povedal Jože Fras, se bodo naši gasilci na pomoč pri gašenju požara na Kras odpravili ponovno že ta vikend.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

X