728×90 – glava
728×90 – glava
NA ANINO IN JAKOBOVO BODO VINOGRADNIKI POSTAVLJALI KLOPOTCE

NA ANINO IN JAKOBOVO BODO VINOGRADNIKI POSTAVLJALI KLOPOTCE

Če v teh dneh pogledamo v vinograde, vidimo, da grozdiči že rastejo, tisti bolj hitri počasi že dobivajo barvo. In čas bo, da ta naš žlahten pridelek zaščitimo pred ptiči. pri tem nam je v veliko pomoč klopotec, ki velja za slovenski izum in prvi viri ga omenjajo že v 17. stoletju.
Vloga klopotca pa ni samo v odganjanju ptičev, ampak je klopotec na Slovenskem pustil tudi močan pečat v dediščini in danes predvsem vabi v vinograd ljubitelje dobre vinske kapljice. Splošno znano je, da se klopotci razlikujejo po številu vetrnic, če pa pogledamo malce podrobneje, pa ugotovimo, da pa ima vsak mojster kakšno skrivnost pri izdelavi klopotca. Govori Drago Korade, avtor knjige o klopotcu:

Drago Korade


Po tradiciji se klopotec postavlja na Anino ali Jakobovo, 25. ali 26. julija, nekateri to storijo na god Sv. Lovrenca 10. avgusta, drugi na veliki šmaren 15. avgusta, kot tisti skrajni čas pa se omenjata 24. avgust (goduje Sv. Jernej) in Mala maša 8. septembra.

Sicer pa bo ta konec tedna minil v znamenju številnih praznovanj v povezavi z godovnima dnevoma Sv. Ane in Sv. Jakoba, ki bosta sicer godovala 25. in 26. julija, a bo najbolj slovesno zagotovo na žegnanjsko nedeljo 24. julija.
Apostol Jakob je zelo priljubljen svetnik tudi v Sloveniji, kar dokazuje 68 cerkva, ki so mu jih posvetili ljudje. Mi smo najprej govorili z župnikom v župniji Sv. Jakoba Igorjem Ignacijem Novakom:

Igor Ignacij Novak


In kakšno bo praznovanje v Jakobskem Dolu to nedeljo?

Igor Ignacij Novak


Ana, Marijina mati, goduje skupaj z možem Joakimom in je tako tudi zavetnica za srečen porod, za blagoslov otrok, za srečno poroko in skladen zakon. Nam najbližja cerkev posvečena tej svetnici je v istoimenskem kraju in občini Sv. Ana v Slovenskih goricah. Govori župnik Tonček Fras:

Tonček Fras


Sorodni prispevki

Napišite komentar

X