728×90 – glava
728×90 – glava
OB PRAZNIKU MARIJINEGA VNEBOVZETJA SLOVESNO TUDI V SLOVENSKIH GORICAH

OB PRAZNIKU MARIJINEGA VNEBOVZETJA SLOVESNO TUDI V SLOVENSKIH GORICAH

Praznik Marijinega vnebovzetja bo tudi letos posebej doživet za vse vernike v baziliki na Ptujski Gori, sicer pa nekaj slovesnoti pripravljajo tudi tukaj pri nas – v Slovenskih goricah.

PTUJSKA GORA

V baziliki na Ptujski Gori je že minulo nedeljo potekalo 9. metropolitansko srečanje bolnikov z molitveno uro in slovesno sveto mašo. Slovesno bo tudi danes, na predvečer Marijinega praznika. Kot običajno tudi letos pripravljajo molitveno uro, večerno sveto mašo ob 20. uri, ki jo bo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, po maši bo procesija z lučkami in nočno bedenje vse do polnočne maše. Na sam praznik, 15. avgusta, bodo svete maše ob 6.30 uri, ob 8., 12.30, 16. in ob 19. uri, najbolj slovesna bo kot običajno ob 10. uri. Posvetitev slovenskega naroda Mariji bo vodil mariborski nadškof Cvikl. O pomenu praznika Marijinega vnebovzetja pa je več povedal pater Martin Gašparič iz Ptujske gore:

pater Martin Gašparič

ROMARSKA SLOVESNOST V CERKVI SV. MARIJE POMAGAJ V RADEHOVI

Na praznik Marijinega vnebovzetja ali Veliki šmaren ali tudi Veliko mašo, kot so naši predniki preko različnih izrazov opisali bogato sporočilo tega praznika, bo posebej slovesno tudi v cerkvi v Radehovi. Tako bo v ponedeljek tam romarska slovesnost. Cerkev v Radehovi je posvečena Mariji, poimenovana je cerkev ali kapela sv. Marije Pomagaj. Zgrajena je bila leta 1893 ter temeljito obnovljena 1983. Kasneje so cerkev opremili tudi z orglami ter ozvočenjem, obnovili pa so tudi kipe, zamenjali lestence ter postavili novo spovednico. Cerkev sv. Marije Pomagaj v Radehovi je tako danes lep prostor tako za sv. maše kot tudi druge obrede, kot so poroke in krsti, poleg tega pa ob večjih cerkvenih praznikih tam pripravijo slovesne maše in druženje. Tako bo tudi v ponedeljek, 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja, ko bo romarska slovesnost s pričetkom ob 10.30, vodil jo bo rojak, frančiškan pater Boris Markež, ki sicer deluje v Baziliki Matere Usmiljenja v Mariboru. Tudi tokrat romarsko slovesnost pripravljajo TD Radehova in krajani Radehove.

Cerkev sv. Marije Pomagaj v Radehovi pri Lenartu (foto: fb TD Radehova)

BLAGOSLOV ŠOPKOV PRI CERKVI SV. RUPERTA V VOLIČINI

Na praznik Marijinega vnebovzetja pa zdaj že tradicionalno zeliščarice iz Voličine spletajo šopke, ki jih potem tudi blagoslovijo v cerkvi sv. Ruperta, krajani pa jih potem odnesejo domov. V Voličini torej zdaj že kar nekaj let deluje zeliščarska sekcija v KD Rojs Srečko Niko Voličina, poleg tega, da pripravljajo takšne dogodke, kot bo ta v ponedeljek, pa so seveda prave mojstrice domačega zeliščarstva in jim zmeraj z veseljem prisluhnemo za kakšen nasvet za okrepitev zdravja. Marija Čuček nam, je povedala, kaj pripravljajo za tokratni praznik Marijinega vnebovzetja:

Marija Čuček, zeliščarska sekcija KD Rojs Srečko – Niko Voličina
Blagoslov šopkov pri cerkvi sv. Ruperta v Voličini

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X