728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: VRTČEVSKA TRGATEV V LENARTU USPELA

FOTO: VRTČEVSKA TRGATEV V LENARTU USPELA

V vrtcu Lenart že vrsto let v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Lenart skrbijo za vinsko trto. Čez vso leto se tako otroci srečujejo z vsemi opravili, ki jih je v čisto pravem vinogradu potrebno opraviti. V vrtcu se prav tako trudijo, da otrokom skozi ta opravila prikažejo stare običaje.

Letos so klopotec postavili na god sv. Ane, 26. julija. Pri tem jim je pomagalo Društvo vinogradnikov Lenart, otroci pa so skupaj z vzgojiteljicami zapeli nekaj tradicionalnih pesmi in dvig klopotca pospremili s folklornimi plesi.

Vinska trta se v lenarškem vrtcu bohoti ob parku čutnih poti, kjer se najmlajši srečujejo z naravnimi gradivi, ki nas obkrožajo. Letos je trta obrodila obilno in že petič so trgatev opravili v prijetni družbi otrok, vzgojiteljic ter članov Društva vinogradnikov Lenart. Trgatvi so se pridružili podpredsednica Društva vinogradnikov Lenart, Biserka Donik, župan Janez Kramberger, podžupan Franci Ornik, Janja Fras, Valerija Jelen in Darja Ornik iz občinske uprave, pomočnica ravnatelja Aleksandra Selinšek, ravnatelj Marjan Zadravec ter zakonca Kovačič in Šiler. Ovtar Slovenskih goric, Marko Šebart, je otroke pozdravil in razložil naloge ovtarja.

Nekoč je trgatev veljala za pravi praznik, ki se ga je veselilo mlado in staro. Ker si tudi v vrtcu, v sodelovanju z vinogradniki, prizadevajo ohranjati stare običaje, so trgatev prikazali na star način. Pred in po trgatvi je hišnik Robi Hercog pripravil vse potrebno. Otroci Zelene igralnice so bili vse: trgači, brentarji in prešarji, pomagali pa so jim njihovi starši. Ob zvokih narodno zabavne glasbe, je bilo trganje prijetneje.

Sok je bil letos sladek kakor med in je navdušil male brače, pa tudi starejše. Ob soku pa so se posladkali še s pravo domačo gibanico.

Ob trgatvi, prešanju in pokušanju grozdnega soka so preživeli prijeten popoldan.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X