728×90 – glava
728×90 – glava
Lenart praznuje!

Lenart praznuje!

Deli

V Lenartu praznujejo god farnega zavetnika svetega Lenarta, po katerem je dobil kraj ime kot kaže že leta 1196. Lenart skozi čas je po novem prikazan tudi na časovnici, na novem opornem zidu ob tržnici. Gre za zgodovino Lenarta v besedi in sliki. Zgodovinar Marjan Toš:

Marjan Toš

Po svetniku, ki je dal ime kraju, Lenartu pa je poimenovana seveda tudi občina. Župan Kramberger se ozira v nekaj pomembnejših pridobitev zadnjega obdobja in po izzivih za v bodoče:

Janez Kramberger

V okviru praznovanja občinskega praznika, Lenartovem, bo v Domu kulture ta petek (4. novembra, ob 18.30 uri) potekala proslava v počastitev praznika, s podelitvijo občinskih priznanj. Govori župan mag. Janez Kramberger:

Janez kramberger

Med prejemniki srebrnega občinskega grba je letos tudi Društvo vinogradnikov Lenart. Slednje pa je organizator tradicionalnega Martinovanja, ki se že vrsto let odvija v soboto, pred Lenartovim. Tudi letos pripravljajo krst mošta, ponudbo vin in domače kulinarike ter zabavo z glasbeno skupino Srčni muzikanti. Govori Stanko Kramberger, predsednik lenarškega vinogradniškega društva:

Stanko Kramberger

Dogajanje ob Martinovem, ki v naših krajih velja za kmečki vinski praznik, bo začinil prvi lenarški ovtar Samo Tuš Korl:

Samo Tuš Korl

Žegnanje bo letos prav na god Sv. Lenarta. Sveti Lenart, zavetnik zapornikov in kmetov, k njemu se priporočajo za zdravje živine, že od nekdaj povezuje, združuje in poziva k razumevanju. Kako pomemben praznik je farno žegnanje in kako bo v osrčju Slovenskih goric potekalo letos, je povedal župnik Marjan Pučko:

Marjan Pučko

Župnijska karitas bo pripravila srečelov, občina Lenart pa je poskrbela za druženje ob Lenartovem na osrednjem trgu. V nedeljo dopoldan bo tako na stojnicah ponudba vin domačih vinogradnikov, domačih dobrot in izdelkov drugih lokalnih društev. Nastopil bo Slovenskogoriški pihalni orkester Mol Lenart, lenarške mažoretke, Folklorna skupina Jurovčan in folklorniki iz Sv. Ane, za dobro vzdušje pa bo poskrbel Maxi trio.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

X