728×90 – glava
728×90 – glava
DR. MARJAN TOŠ O  ZGODOVINSKI ČASOVNICI LENARTA PRI TRŽNICI

DR. MARJAN TOŠ O ZGODOVINSKI ČASOVNICI LENARTA PRI TRŽNICI

Deli

Občina Lenart je letos zaključila projekt obnove območja tržnice. Nova lenarška tržnica je tako bogatejša za nov oporni zid, klančino, ograjo in nadstrešnico, poleg tega pa so zdaj tam uredili še zgodovinsko časovnico kraja.

Obnova je potekala pod okriljem projekta „Ovtarjev plac“, dolgoročni načrti pa so, da bi se ta obnova razširila tudi na avtobusno postajo. Današnji tržni prostor v osrčju Slovenskih goric je z novo podobo dobil tudi novo vsebino. Preureditev tržnice v središču mesta je namreč prinesla prostor za druženje, sodelovanje, možnost raznih prikazov in delavnic, tudi prireditev na področju ohranjanja kulturne dediščine, zdravega življenjskega sloga in seveda promocije domače pridelave in predelave na kmetijah. Tako se je v preteklem poletju na tem mestu že odvilo nekaj kulturnih dogodkov.

Sicer pa so v sklopu omenjenega projekta na novem opornem zidu uredili tudi časovnico zgodovine Lenarta v besedi in sliki, ki prikazuje pomembne dogodke, osebnosti, dokumente, zanimivosti, zgodovino Lenarta od prve pisne omembe, leta 1196 do 2021. Kot so ob tem sporočili iz občine, časovnica ni le estetska pridobitev, na zanimiv in pregleden način nudi tudi vrsto informacij in zgodovinskih dejstev o domačem mestu. Avtorji časovnice so Aleš Arih, Marjan Toš, Igor Zemljič, Maja Toš in Darja Ornik. Idejno zasnovo je pripravil arhitekt Črt Čuček.

Na časovnici tudi leto 1995, ko je bil ustanovljen Radio Slovenske gorice

Časovnica je zagotovo lahko tudi učni pripomoček – učenci 9. c razreda OŠ Lenart so s prof. Bernardom Petkom tako pri časovnici ob pripovedi Aleša Ariha že spoznavali zgodbe, dogodke in ljudi, ki so soustvarjali zgodovino našega mesta.

Foto: Občina Lenart

Pomembnejše mejnike je za nas izpostavil zgodovinar dr. Marjan Toš:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

X