728×90 – glava
728×90 – glava
ZA “HUMANO” PODRAVJE POMEMBNA MREŽA ZBIRALNIH ZABOJNIKOV

ZA “HUMANO” PODRAVJE POMEMBNA MREŽA ZBIRALNIH ZABOJNIKOV

Od 19. do 27. novembra poteka evropski teden zmanjševanja odpadkov. Vsako leto je namenjen drugemu področju in letos je slogan Tekstilni odpadki so iz mode. V Evropi je namreč tekstilna industrija poleg živilske industrije, gospodinjstev in prometa med največjimi onesnaževalci okolja.

Nekaj kratke statistike:

  • za izdelavo ene majice s kratkimi rokavi se porabi 2700 litrov vode – toliko pitne vode človek spije v dveh letih in pol,
  • v EU na leto proizvedemo okoli 2 milijona ton odpadkov iz tekstila – največ v Italiji, 20 % vseh,
  • v Sloveniji je leta 2021 nastalo okoli 10.000 ton odpadkov iz tekstila,
  • v letu 2021 smo v Sloveniji reciklirali skoraj dve tretjini predelanih odpadkov iz tekstila in pri tem proizvedli 6 tisoč ton uporabnih snovi.

Eden izmed pomembnih akterjev zmanjševanja tekstilnih odpadkov in ponovne uporabe tekstila v Sloveniji je Humana. Gre sicer za globalni projekt, katerega del je tudi Slovenija, najbolj pa Humano pri nas poznamo po zbiralnih zabojnikih. V preteklem letu so odprli tudi 6 tako imenovanih „second hand“ trgovinic, kjer prodajajo rabljena oblačila. Humana z zbiranjem doniranih oblačil pridobiva tudi sredstva, s katerimi pomaga revnejšim prebivalcem sveta do dostojnejšega življenja. V zadnjih treh letih so v Sloveniji zbrali več kot 5 tisoč ton oblačil in obutve in v zadnjih petih letih različnim projektom darovali več kot 300 tisoč evrov.

Kot nam je povedala vodja Humane Slovenija Saška Susman, je Podravje pomemben del njihove mreže zbiralnih zabojnikov:

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X