728×90 – glava
728×90 – glava
36. MAISTROVE PRIREDITVE V ZAVRHU

36. MAISTROVE PRIREDITVE V ZAVRHU

V sredo, 23. novembra, smo zaznamovali državni praznik Dan Rudolfa Maistra. Na ta dan je general Rudolf Maister leta 1918 s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil. S tem dogodkom je k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške.

Pomen Rudolfa Maistra za Slovenijo in Štajersko je za nas osvetlil profesor Aleš Arih, ki je svoje življenje in kariero posvetil temu pomembnemu slovenskemu generalu:

Rudolf Maister pa je sicer še veliko več kot borec za severno mejo – bil je tudi vsestranski umetnik in predvsem velik domoljub. Vse to dokazuje tudi stalna razstava o Rudolfu Maistru, ki je na ogled v Štupičevi vili v Zavrhu. Zavrh je namreč neposredno povezan z Maistrom, v Štupičevi vili je general Maister počitnikoval pri svojem dobrem prijatelju Franju Štupici.

Maistru v spomin v Zavrhu že vrsto let pripravljajo Maistrove prireditve, letos bodo že 36., podrobneje pa profesor Aleš Arih:

36. Maistrove prireditve bodo v petek, 25. novembra, ob 17. uri v Kulturnem domu v Zavrhu. H kipu generala Rudolfa Maistra bodo položili venec, profesor Aleš Arih bo predstavil roman Junak – o Rudolfu Maistru, katerega avtor je devetošolec Andraž Babšek. Nina Polanec iz Knjižnice Lenart bo predstavila dr. Antona Murka, slovenskogoriškega jezikoslovca. Za kulturni program bodo poskrbeli Slovenskogoriški pihalni orkester MOL Lenart, Aleksandra Papež, Eva Kurnik, Matic Lorbek ter učenci OŠ Voličina.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X