728×90 – glava
728×90 – glava
NA 22. POHODU OB MURI OPOZORILI TUDI NA PROBLEMATIKO KOMPOSTARNE CERŠAK

NA 22. POHODU OB MURI OPOZORILI TUDI NA PROBLEMATIKO KOMPOSTARNE CERŠAK

V nedeljo, 16. aprila, je potekal 22. pohod ob Muri ob svetovnem dnevu mokrišč in ob svetovnem dnevu Zemlje. Več kot 100 pohodnikov in pohodnic iz Slovenije in Avstrije se je podalo na pot ob mejni Muri od Sladkega Vrha do Ceršaka.

Pohod je potekal v organizaciji Zveze društev Moja Mura, Muzeja norosti in mednarodnega komiteja Naša Mura – Unsere Mur. Pohodniki so se z nabrežja Mure vzpeli na Beli Vrh in uživali v razgledu na mejno Muro, gričevje Slovenskih goric in obronke Pohorja na eni strani ter mursko ravnico avstrijske Štajerske na drugi.

Na poti so se ustavili pri kompostarni Ceršak, ki že vrsto let razburja krajane Ceršaka zaradi smradu in muh. Zadnja leta pa tudi Zveza društev Moja Mura skupaj z njimi opozarja na ogroženost kakovosti pitne vode v Šentilju in vodnih zajetij vzdolž celotne Mure, iz katerih se oskrbuje okoli 300 tisoč prebivalcev na obeh straneh reke. Kompostarna Ceršak je umeščena na otok na Muri in skladišči več kot 150 tisoč ton odpadkov, med katerimi so tudi nevarne snovi.

Pohodniki so pred gorami odpadkov prisluhnili govorom povabljenih gostov, med njimi tudi ministru za naravne vire in prostor Urošu Brežanu. Minister je izpostavil pomen Biosfernega območja Mura–Drava–Donava, ki obsega pet držav, uspešno zaključen projekt Natura Mura in začetek novega projekta Life, s katerim se bo v celotnem območju oživljalo biotsko raznovrstnost. Povedal je, da spremlja prizadevanja civilne družbe za rešitev problema kompostarne v Ceršaku in jih seznanil, da so postopki v teku.

Županja občine Gornja Radgona, Urška Mauko Tuš, je ob tem povedala: »Ko prvič vidiš razsežnosti odpadkov, te šokira. Zaskrbljena sem zaradi nevarnosti morebitnih poplav, ki bi nagrmadene odpadke odnesle in onesnažile pitno vodo in okolje nasploh. Župani bomo morali stopiti skupaj, da se zadeva trajno zapre in okolje sanira.«

Tudi Andreas Breuss, skrbnik območja Natura 2000 za območje Mure na avstrijski strani, je izrazil ogorčenje nad tonami odpadkov na otoku na Muri. Izrazil je upanje, da bodo v Sloveniji kmalu rešili problem. V evropskem programu Life že vrsto let skrbijo za obnovo in izboljšanje habitatov, kar bodo delali tudi v prihodnjih letih na območju celotnega biosfernega območja.

Pohodnike so pričakali tudi člani Civilne iniciative Ceršak, ki so s protestnimi transparenti izražali svoje skrbi, nezadovoljstvo, ogorčenost in tudi razočaranje.

Pohodniki so pot od komopostarne nadaljevali čez Kozjak, od koder se odpira panoramski pogled na razsežnosti odlagališča odpadkov na otoku na Muri in se vrnili do Sladkega Vrha, kjer so druženje zaključili.

FOTO: Zveza društev Moja Mura

Sorodni prispevki

X