728×90 – glava
728×90 – glava
V MALEČNIKU SE BO ODVIL 2. GLASERJEV FESTIVAL

V MALEČNIKU SE BO ODVIL 2. GLASERJEV FESTIVAL

Danes, v sredo, 19. aprila, se v Malečniku začenja 2. Glaserjev festival. Rdeča nit letošnjega festivala je kulinarika, potekal pa bo do nedelje, 23. aprila.

Festival se v sredo začenja s čajanko za osebe s posebnimi potrebami. Isti dan se bosta odvili še kaligrafska delavnica za otroke in delavnica peke janeževih upognjencev, vlečenega testa in sladkih cevk po recepturah malečniških šolskih sester. V sredo zvečer sledi odprtje zgodovinske razstave: Ko o zemlji in kruhu spregovorijo arhivi.

V četrtek se bodo v delavnici peke peciva po recepturah malečniških šolskih sester preizkusili otroci, zvečer pa bo v trinadstropni župnijski vinski kleti vinsko-glasbeni večer z Adijem Smolarjem.

Osrednji dogodek festivala bo v petek s posebno slovesnostjo v Glaserjevem salonu. Premierno bo predstavljena knjiga Malečniška kuharica, v kateri bodo zbrani starodavni recepti šolskih sester. Udeležence bosta nagovorila dva gosta: ministrica Irena Šinko in etnolog dr. Janez Bogataj. Ob tej slovesnosti bo redovnicam iz Slovenske Bistrice, ki so naslednice malečniških šolskih sester, podeljen Glaserjev srebrnik kot znamenje hvaležnosti za njihovo zgodovinsko delovanje v Malečniku.

Glaserjev srebrnik

V soboto se bodo udeleženci festivala podali na romanje v Belo krajino.

Festival se bo zaključil v nedeljo v romarski cerkvi Matere božje na Gorci, kjer bo najprej spominska maša za Marka Glaserja, po njej pa polaganje venca na njegovo grobnico pred cerkvijo.

Sorodni prispevki

X