Toskana je valovita italijanska pokrajina, ki nas je očarala z umetnostjo, bogato zgodovino, legendami, čudovitimi kamnitimi mesti in mesteci. Pristna italijanska kulinarika, odlična vina in prijazni domačini pa so dali piko na i tudi našemu pomladnemu potepanju tej deželici na sredini italijanskega škornja.
Biser sosednje Italije smo odkrivali v času, ko na zasanjanih zelenih toskanski gričih zacvetijo rumena repična polja. Sive ceste, ki se vijejo med vinogradi, oljčnimi nasadi in vitkimi cipresami pa so nas že prvi dan popeljale vse do mesta slikovitih stolpov San Gimignana in živahne Siene.
Drugi dan našega popotovanja smo se razgledali po slikoviti dolini Val d’Orcia, se naužili miru v samostanu svetega Antima in si privoščili odlično toskansko vino v srednjeveškem Montepulcianu.
In ja, tudi za slastne špagete, bogato obloženo pico, kapučino in za povrh njihov gelato (sladoled) smo si vzeli čas v Firencah, prestolnici Toskane, kjer smo naše kratko tridnevno potepanje zaključili.