728×90 – glava
728×90 – glava
JURJEVO – PRAZNIK POMLADI IN ZMAGE DOBREGA NAD ZLIM

JURJEVO – PRAZNIK POMLADI IN ZMAGE DOBREGA NAD ZLIM

Deli

Jurjevo je pomladni praznik, ki ga zaznamujemo 23. oziroma 24. aprila. Krščanski svetnik sveti Jurij je poznan po legendi, ko je ubil zmaja ali kačo in velja za zavetnika orožarjev, vojščakov in skavtov.

Na vprašanje kdo je ta izredno priljubljen svetnik, odgovarja Janko Görgner iz župnije Sv. Jurija v Jurovskem Dolu:

V Sloveniji je kar 70 cerkva svetega Jurija, po njih je bilo poimenovanih 64 krajev in kar nekaj teh je tudi v Slovenskih goricah. Tako je v tem času praznično v Sv. Juriju ob Ščavnici, v Juriju ob Pesnici in pa seveda Jurovskem Dolu oziroma občini Sv. Jurij v Slovenskih goricah, če naštejemo samo najbližje.

V Sv. Juriju v Slovenskih goricah tako te dni potekajo Jurjevi dnevi, praznovanje občinskega praznika, ob katerem zaznamujejo tudi farni praznik. Vrhunec dogajanja je bil pretekli konec tedna, ko so med drugim pripravili blagoslov konj in pa osrednjo proslavo.


Na seji v sredini aprila so svetniki občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah potrdili prejemnike občinskih priznanj. Ta so bila podeljena na petkovi slovesnosti ob 17. občinskem prazniku. In kdo so prejemniki? Govori župan Peter Škrlec:


Jurjevi dnevi se sicer še nadaljujejo. Že to sredo pripravljajo dan odprtih vrat vrtca in postavitev prvomajskega drevesa v Sp. Gasteraju. Mlaj bodo v soboto postavljali tudi pri gasilskem domu v Jurovskem Dolu, še prej pa pohodnike vabijo na Jurjev pohod ter tradicionalno srečanje gasilcev in lovcev. Po prvomajskih praznikih pa so pripravili še Dan odprtih vrat Učnega čebelnjaka, rekreativni kolesarski maraton, kmečke igre in izbor Jurjevega vina.

FOTO: Maksimiljan Krautič

Sorodni prispevki

X