728×90 – glava
728×90 – glava
POSLEDICE MOČNEGA DEŽEVJA NA ŠIRŠEM OBMOČJU SLOVENSKIH GORIC KATASTROFALNE

POSLEDICE MOČNEGA DEŽEVJA NA ŠIRŠEM OBMOČJU SLOVENSKIH GORIC KATASTROFALNE

Deli

Gasilci v teh dneh neumorno sanirajo posledice močnega deževja tudi na širšem območju Slovenskih goric. Črpajo meteorne vode večinoma iz kletnih prostorov stanovanjskih in drugih objektov, čistijo prepuste, odstranjujejo podrto drevje ter s protipoplavnimi vrečami varujejo ogrožene objekte. Meteorne vode so zalile tudi več cestišč, ponekod objekte še ogrožajo narasli vodotoki. Za odpravljanje posledic poplav na teh območjih je vključena tudi Slovenska vojska z več kot 100 pripadniki, s štirimi delovnimi stroji, devetimi tovornimi in osmimi terenskimi vozili.

V Slovenskih Goricah in Halozah se je v minulih dneh sprožilo nekaj sto zemeljskih plazov, nevarnost plazov pa še ni mimo. Na območje Ormoža in Šentilja so že v sredo prispeli pripadniki Slovenske vojske.

V Občini Pesnica, kot je zapisal tamkajšnji župan Gregor Žmak, občani zadnjih 70, 80 let ne pomnijo takšnih padavin. Tokrat narava ni prizanesla cestam, stanovanjskim in gospodarskim poslopjem ter ostali infrastrukturi, je zapisal na družbenih omrežjih. Gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Pesnica, Jarenina, Jakob in Pernica in drugi prostovoljci se že nekaj dni – noč in dan – nesebično odzivajo na vse klice in priskočijo na pomoč ter sanirajo nastalo škodo. Občino Pesnica sta obiskala minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in vodja Sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč Ervin Vivoda, poleg njiju pa še minister za obrambo Marjan Šarec, državni sekretar Rudi Medved in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin.

Kot je povedal župan Občine Šentilj Štefan Žvab, so plazovi ogrozili in poškodovali nekaj stanovanjskih objektov, ceste, njive, reka Mura se je pričela razlivati, drevesa se podirajo, zaradi grozečih plazov pa so morali na varno preseliti 6 družin. Na terenu so pripadniki civilne zaščite, gasilci, številni prostovoljci in pripadniki Slovenske vojske. Tudi območje Šentilja sta obiskala ministra Marjan Šarec in Uroš Brežan. Žvab ocenjuje škodo na najmanj 3 milijone evrov.

Plazovi ogrožajo tudi posamezna območja v Občini Sveti Andraž, kjer gasilci in prostovoljci v nemogočih razmerah rešujejo, kar se rešiti da. Poplavljene so bile številne ceste in domovi. Tudi v Sv. Andražu pričakujejo pomoč države.

Tudi na območju osrednjih Slovenskih goric je obilno deževje povzročilo stanje katastrofe na nekaterih območjih.

Na območju Svete Ane beležijo 8 plazov ob cestah, poškodbe na odvodnih kanalih in drugi cestni infrastrukturi, poplavljeni so bili trije objekti in državna cesta. Največji plaz je ob cesti Lenart–Trate. Na območju je občina sama zagotovila prevoznost vseh cest in opravila nujne sanacije.

V občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah se je ob cestah sprožilo 11 plazov, ob tem so na Malni in v Zgornjem Partinju vzpostavili delno zaporo ceste, ostale ceste so prevozne. Na območju Žitenc in Zgornjega Gasteraja sta poškodovana mostova, še več plazov pa so zabeležili na kmetijskih površinah. Nastalo naj bi za 1,5 milijona evrov škode.

Na območju Cerkvenjaka so se na kmetijskih površinah sprožili trije manjši plazovi, v Brengovi pa večji plaz ob lokalni cesti, na meji z občino Sveta Trojica. Do nadaljnjega je tako delna zapora ceste Brengova–Osek–Ločki Vrh. Občina je mulj in blato, ki so jih na cesto prinesli narasli vodotoki, že očistila, je pa pri nekaterih mostovih odneslo bankine, kar še sanirajo.

Razlilo se je tudi Trojiško jezero. Poplavljene so bile kmetijske površine v večjem obsegu, prav tako ceste v bližini jezera. Poleg tega so tudi v Sveti Trojici plazovi odnesli številne ceste, voda je zalila domove.
Župan David Klobasa je ob tem Vlado pozval, naj nemudoma pristopi k reševanju in odpravi posledic škode zaradi obilnega deževja ter sprejme interventne ukrepe in prizadetim območjem zagotovi sredstva za zagotavljanje varnosti in življenja ljudi.

Na pobudo državnega svetnika in župana občine Sv. Trojica Davida Klobase se je danes v Slovenskih goricah in Halozah mudil predsednik državnega sveta RS Marko Lotrič. Na srečanju so bili prisotni poveljniki civilnih zaščit in župani nekaterih najbolj prizadetih občin v tem okolju, to sta gotovo Šentilj in občina Sv. Andraž. Prisotni so se strinjali in skupaj z Lotričem oblikovali pobudo, ki jo naslavljajo na državo:

Podrobneje o škodi, ki so jo utrpele občine Ptuj, Šentilj, Sv. Trojica, Sv. Ana in Sv. Andraž in predlogih za sistemsko vzdrževanje vodotokov ter zagotavljanje sredstev za obravnavo tovrstne problematike ob naravnih ujmah pa v oddaji Aktualno jutri, v petek, ob 9.20.

Sorodni prispevki

X