728×90 – glava
728×90 – glava
SLOVENJEGORIŠKE OBČINE PRIČAKUJEJO HITER ODZIV IN POMOČ DRŽAVE PO UJMI

SLOVENJEGORIŠKE OBČINE PRIČAKUJEJO HITER ODZIV IN POMOČ DRŽAVE PO UJMI

Deli

Posledice obilnega deževja gasilci še naprej odpravljajo na območju celotne vzhodne Slovenije.

V noči s četrtka na petek se je sprožilo še devet dodatnih zemeljskih plazov na območjih občin Maribor, Benedikt, Šentilj, Apače, Ljutomer in Lenart. In glede na napovedi strokovnjakov se bodo razsežnosti in posledice obilnih padavin kazale še tedne.

Plaz Osek (foto: Občina Sv. Trojica)

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič si je v četrtek ogledal posledice deževja v Halozah in Slovenskih goricah. Župani so ga opozorili, da njihovi občinski proračuni ne zmorejo tako velikega bremena, zato je nujno sprejetje interventnega zakona za državno finančno pomoč pri sanaciji.

Na srečanju v Sveti Trojici so bili prisotni poveljniki civilnih zaščit in župani nekaterih najbolj prizadetih občin v tem okolju. Šentilj je imel v enem trenutku eno tretjino cest neprevoznih, sprožilo se je večdeset plazov, šest družin so iz svojih domov morali izseliti. Stanje je povzel župan Štefan Žvab:

Med manjšimi občinami z veliko škodo je zagotovo občina Sv. Andraž v Slovenskih goricah. Županja Darja Vudler Berlak je opozorila, na njihovo nemoč v nadaljnjih postopkih sanacije:

Eden od plazov se je sprožil tudi ob državni cesti Lenart-Trate, ki pa spada v občino Sv. Ana. Kako so se s posledicami ujme spopadli tam je povzel župan Martin Breznik in opozoril na eni strani na interventna sredstva, ki jih občine potrebujejo zdaj in na drugi sistemsko reševanje tega področja:

Gostitelj srečanja David Klobasa je izpostavil in pohvalil hiter odziv državnih svetnikov in predsednika Marka Lotriča, ki so včeraj že poslali pobudo pristojnim na državi, da zagotovo pomoč zdaj, ko jo tudi potrebujejo:

Plaz Gočova (foto: Občina Sv. Trojica)
Trojiško jezero (foto: Miha Novak)
Trojiško jezero (foto: Miha Novak)

Sorodni prispevki

X