728×90 – glava
728×90 – glava
VINORODNA ŠTAJERSKA SE UVRŠČA NA VINSKI ZEMLJEVID SVETA

VINORODNA ŠTAJERSKA SE UVRŠČA NA VINSKI ZEMLJEVID SVETA

Štajerska je lansko leto naredila odločen korak pri umeščanju in utrjevanju svojega statusa na mednarodnem zemljevidu vinskega sveta.

Z namenom skupne promocije se je v Združenje vinorodna Štajerska povezalo 28 štajerskih vinarjev in vodilnih vinogradnikov. Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija ima bogato zgodovino, dolgoletno tradicijo, izjemne naravne danosti za pridelavo vin ter številne zanimivosti in posebnosti, ki jih širša javnost ne pozna najbolje. V Združenju vinorodna Štajerska so ponosni na vse svoje podokoliše in znamenitosti, kot je recimo Pohorje, strmi haloški vinogradi, slikovite jeruzalemske terase, zibelko pridelave penin v Radgoni, najstarejšo trto na svetu, srce med vinogradi, najstarejše vino zlata trta iz leta 1917, ki ga hranijo v Ptujski kleti in še bi lahko naštevali. Božidar Grabovac je prepričan, da je skupen nastop in promocija za prihodnost vinogradništva pri nas zelo pomemben:

Božidar Grabovac


Ena izmed zelo pomembnih aktivnosti Združenja vinorodna Štajerska je dvodnevni dogodek, na katerem so gostili najbolj priznane novinarje, vinske pisce in kritike iz osmih držav, ter jim ponudili veliko kvalitetnih vsebin. Ob predstavitvi vodilnih 24ih vinogradnikov Vinorodne Štajerske, so na piedestal postavili sauvignon. Zvezda delavnice z naslovom Vsi obrazi štajerskega sauvignona, ki jo je vodil Robert Gorjak, je bil pa zagotovo muškatni silvanec iz leta 1921, ki ga hranijo v Ptujski kleti. Mi smo pred mikrofon povabili še enega od sodelujočih vinarjev na dogodku, Matjaža Frešerja iz Ritoznoja. Izpostavil je pomen skupne promocije štajerskih vinarjev in svoj pogled na bolj prodorne in aktivne posamezne slovenske regije:

Matjaž Frešer

Tuje vinske novinarje je navdušilo tudi spajanje vin in slovenske kulinarike, za kar so poskrbeli v Jarenini na posestvu vinske kleti Dveri-Pax in v Gastužu, najstarejši slovenski gostilni pri Žički kartuziji. Naj poudarimo, da je cilj delovanja Združenja vinorodna Štajerska in dogodkov, kot smo mu bili priča v teh dneh, dvig prepoznavnosti in ugleda vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, uvrstitev na svetovni vinski zemljevid najboljših vinorodnih regij in prepoznavnosti okoliša kot vinske destinacije s kvalitetno vinsko turistično ponudbo.

Sorodni prispevki

X