728×90 – glava
728×90 – glava
PTUJ SE BO PRELEVIL V MOGOČNI RIMSKI POETOVIO

PTUJ SE BO PRELEVIL V MOGOČNI RIMSKI POETOVIO

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami, ki bodo na Ptuju letos potekale že 16. leto, se Ptuj spremeni v rimski Poetovio: mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Organizator te kulturno-zgodovinske prireditve je društvo Poetovio LXIX, ki svoje udeležence in gledalce preseli 2000 let nazaj, ko je bilo sedanje mesto Ptuj (takrat Poetovio) močno mesto – najprej utrdba, in kasneje veliko trgovsko in industrijsko središče. V mestu in v Rimskem kampu Poetovio tako nekaj dni vlada vzdušje starega Rima iz obdobja cesarja Vespazijana, ko več kot 700 kostumiranih igralcev predstavlja življenje in običaje starega Rima.

Letošnje Rimske igre bodo potekale 17. in 20. avgustom. Več o programu nam je povedal predsednik Društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc:

Tudi sicer pa ima društvo svoj rimski tabor postavljen čez vso leto, tako da jih lahko obiščemo in doživimo ta pomemben del zgodovine:

FOTO: Društvo Poetovio LXIX

Sorodni prispevki

X