728×90 – glava
728×90 – glava
ZAČELA SE JE SELITEV BELE ŠTORKLJE

ZAČELA SE JE SELITEV BELE ŠTORKLJE

Deli

Bela štorklja je selivka, ki se seli zaradi pomanjkanja hrane v zimskih mesecih. V Slovenskih goricah smo teh ptic že navajeni kot naših sostanovalk, saj imajo številna gnezda od Lenarta, Radehove do Trnovske vasi, Zamarkove, Pesnice, vse do Svečine.

Spomladi jih prebivalci teh območij pričakujejo in z veseljem v srcih pozdravijo, ko se vrnejo s prezimovanja. Zaradi vedno milejših zim zadnja leta posamezne štorklje sicer tudi prezimujejo v Sloveniji. Štorklje si med poletjem pri nas ustvarijo novi rod, kot zanimivost – rekord za število mladičev letos nosi Lenart, v gnezdu na stari kmetijski zadrugi jih je letos iz gnezda poletelo kar pet.

V teh dneh se je selitev štorkelj že začela, v slovo jim bomo pomahali do naslednje pomladi. Štorklje iz zahodne Evrope prezimujejo kar v južni Španiji ali zahodni Afriki (te se selijo preko Gibraltarja), medtem ko se naše selijo čez Balkanski polotok in Bospor v podsaharsko Afriko. Pred selitvijo se združujejo v velike jate že avgusta. Tisoče selečih se štorkelj je tako mogoče občudovati med jadranjem nad Bosporsko ožino.

O selitvi bele štorklje smo se mi pogovarjali z ljubiteljskim ornitologom Robertom Šiškom:

Sorodni prispevki

X