728×90 – glava
728×90 – glava
ŠE DO 8. SEPTEMBRA POTEKA PREVENTIVNA AKCIJA „VARNO V ŠOLO“

ŠE DO 8. SEPTEMBRA POTEKA PREVENTIVNA AKCIJA „VARNO V ŠOLO“

Deli

Ob začetku šolskega leta tudi letos pristojne organizacije in policisti posebno pozornost polagajo na varnost otrok na poti v šolo in iz nje. Še vse do petka, 8. septembra, tako po vsej državi poteka preventivna akcija Varno v šolo.

Kot opozarja Agencija za varnost prometa RS, so otroci, še posebej najmlajši, v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Agencija ob tem spomni, da ravnanje otrok usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

Že v načelih cestnega prometa je zapisano, »da kadar so udeleženci cestnega prometa otroci, so drugi udeleženci dolžni nanje posebej paziti in jim pomagati«. To načelo povsem jasno določa, da smo vsi v prometu soodgovorni za varnost otrok. Zato je potrebno v prometu ravnati tako, da čim bolj izključimo dejanja, ki bi lahko ogrožala prometno varnost otrok. Takole za vse udeležence v prometu ob začetku novega šolskega leta svetuje pomočnica načelnika Policijske postaje Lenart, Teodora Vogrinec:

Otroci so razigrani in drugače dojemajo promet okoli sebe in so nepredvidljivi v svojih ravnanjih. Zato moramo biti na cesti ob zaznavi otrok v bližini bistveno bolj pazljivi in pozorni, saj nikoli ne vemo, kako bo otrok reagiral. Otrokom moramo omogočati varno mobilnost, za kar je potrebna skrbnost, odgovornost in zgled vseh udeležencev v prometu. V toplejših in suhih dnevih jeseni pa moramo biti pozorni tudi na otroke, ki se v šolo in iz nje odpravijo s kolesom. Prav tako morajo starši in otroci poskrbeti za svojo varnost oziroma varnost svojih otrok – kolesarjev:

Sorodni prispevki

X