Jesen je čas, ko vinogradniki pobirajo sadove svojega pridnega dela čez celo leto – sami radi rečejo, da je trgatev najbolj vesel čas vinogradnikovega leta.
Vinogradništvo ima v Sloveniji globoke korenine, ki segajo vse tja do rimskih časov. Slovenci smo doslej pridelali na milijone litrov izvrstnega vina in še danes je vinogradniška tradicija zapisana v zavest skoraj vsakega sedmega Slovenca. Predvsem naš – vzhodni – del Slovenije je posejan z vinskimi trtami, na zahodu pa se vinorodno območje razprostira od obalnega pasu globoko v zaledje Mediteranske Slovenije.
Čas trgatve se med pokrajinami razlikuje: na Primorskem potekajo od konca avgusta pa tja do konca septembra, na jugu in vzhodu, torej tudi pri nas pa grozdi dozorijo malo pozneje. Kot nam je povedala strokovnjakinja za vinogradništvo in vinarstvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor Tadeja Vodovnik Plevnik, so se letošnje trgatve na splošno začele nekoliko kasneje: