728×90 – glava
728×90 – glava
MARTINOVANJE NA SVETI ANI

MARTINOVANJE NA SVETI ANI

Prihajajoči konec tedna je martinovo. To pomeni, da bomo – glede na tradicijo – tudi v Slovenskih goricah marsikje zaznamovali rojstvo novega letnika vina. Tudi na Sveti Ani pripravljajo praznovanje v čast sv. Martina, ki pa so ga letos še obogatili s kulturnim programom, ne bo pa manjkalo niti bogate ponudbe lokalnih dobrot.

God sv. Martina iz Toursa je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino. V Sloveniji in na Hrvaškem se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino.

Martinovanja se bodo v teh dneh zvrstila tudi po vseh Slovenskih goricah, med drugim ga v petek pripravljajo v Sv. Trojici, v nedeljo v Jurovskem Dolu in v Benediktu, kjer so prireditev sicer poimenovali Pokušina mladih vin. Prav na Martinovo – torej v soboto, 11. novembra – pa Martinovanje pripravljajo na Sv. Ani. Podrobneje predsednik Društva vinogradnikov Sveta Ana Viktor Kapl:

Sorodni prispevki

X