728×90 – glava
728×90 – glava
UPORABA PIROTEHNIKE MED PRAZNIKI – JE RES POTREBNA?

UPORABA PIROTEHNIKE MED PRAZNIKI – JE RES POTREBNA?

Policija pred prihajajočimi prazniki tudi letos opozarja na varno in uvidevno uporabo pirotehnike, s čimer želijo zmanjšati tako število telesnih poškodb kot različnih kršitev.

Poškodbe zaradi uporabe pirotehnike so vedno pogostejše, so na skupni novinarski konferenci opozorili predstavniki Policijske uprave Maribor in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Govori Bojan Šparaš iz Oddelka za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opekline UKC Maribor:

Bojan Šparaš

Med epidemijo covida-19 je bilo poškodb nekoliko manj, lani je to število spet nekoliko naraslo. Enako velja za zasege s strani policistov. Podrobneje Boris Lukežič, samostojni policijski inšpektor iz Sektorja uniformirane policije PU Maribor:

Boris Lukežič

Ob tem še velja spomniti, da je uporaba pirotehnike moteča tudi za živali. Domače in prostoživeče živali so zaradi uporabe pirotehnike v prazničnem času izpostavljene dolgotrajnemu stresu. Glasno pokanje lahko pri živalih izzove napade stresa in panike. Zaradi paničnih reakcij lahko živali tudi pobegnejo.

Pirotehnika izjemno škoduje tudi prostoživečim živalim. Najbolj so hrupu izpostavljene ptice, ki spijo na drevesih. Ko ptica zasliši glasen pok, se prestraši in odleti, nato pa ponoči ne more najti primernega mesta za prenočevanje. Pozimi je to lahko zelo nevarno zlasti zaradi mraza.

Sorodni prispevki

X