728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Nezadovoljni tudi kmetje Slovenskih goric

FOTO: Nezadovoljni tudi kmetje Slovenskih goric

Deli

Več evropskih držav so v zadnjih mesecih in tednih zajeli protesti kmetov, nezadovoljnih zaradi ukrepov nacionalnih oblasti, pa tudi regulacije in okoljskih ciljev, določenih na ravni EU. Bruselj na nezadovoljstvo in vse bolj ostro razpravo odgovarja s strateškim dialogom o prihodnosti evropskega kmetijstva, katerega namen je najti skupno vizijo. Evropska komisija je tako pretekli teden že predstavila predloge ukrepov, s katerimi želi odgovoriti na nezadovoljstvo kmetov. Pretekli teden so kmetje protestirali v Franciji, Nemčiji, Belgiji, na Poljskem, v Romuniji in na Nizozemskem, pa v Italiji in Španiji. Kmete jezijo nizki prihodki, naraščajoče cene električne energije in goriva, pa tudi – kot smo že omenili – prepovedi in okoljske politike, ki, kot trdijo, zmanjšujejo njihovo konkurenčnost.

Govori evropski poslanec Franc Bogovič:

Franc Bogovič


Evropska komisija je tako pretekli teden že predstavila predloge ukrepov, s katerimi želi odgovoriti na nezadovoljstvo kmetov. Slovenski premier Robert Golob je ob tem povedal, da si Slovenija prizadeva za uravnoteženje okoljskih zahtev z realnostjo na terenu. Evropski poslanec Bogovič ob tem poudarja, da je nujno kmete vključiti v procese odločanja:

Franc Bogovič

Nezadovoljstvo so večkrat izrazili kmetje Slovenskih goric. Prav danes, v petek 9. februarja, so se ponovno zbrali v Zamarkovi in se v strnjeni koloni s traktorji peljali proti Benediktu in nazaj. Po neuradnih podatkih se jih je zbralo okrog 35, zagotovo pa je takih, ki si želijo, da bi država slišala njihov glas in sprejela njihove zahteve podane že lani spomladi, še veliko več.

Sorodni prispevki

X