728×90 – glava
728×90 – glava
V NEDELJO V CERKVENJAKU REZ JOHANEZOVE TRTE

V NEDELJO V CERKVENJAKU REZ JOHANEZOVE TRTE

V Cerkvenjaku ta konec tedna pripravljajo rez Johanezove trte – potomke Stare trte z Lenta, najstarejše trte na svetu. Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v naših vinogradih. Z rezjo uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kvaliteto grozdja in vina, ki ga želimo pridelati.

Rez vinske trte opravljamo v času mirovanja, od decembra ter najpozneje do napenjanja brstov oz. solzenja, to je v sredini marca. Po starem ljudskem izročilu so v večini vinorodnih območij začeli rez trte na dan sv. Vincencija, 22. januarja. Po tradiciji naj bi vinogradnik na prvo nedeljo po tem dnevu že ob zori odšel v vinograd in obrezal vsaj tri trte. Na velikih vinogradniških površinah začnejo rez prej, že novembra ali decembra, da končajo, dokler trta še miruje. Po ljudskem koledarju pa bi naj bil zadnji dan za rez 19. marec, na Jožefovo.

O cerkvenjaški potomki Stare trte, rezi in o dogodku, ki bo to nedeljo smo se pogovarjali z viničarjem Johanezove trte Damijanom Breznikom:

Damijan Breznik

Sorodni prispevki

X