728×90 – glava
728×90 – glava
ZVEZA DRUŠTEV MOJA MURA VLOŽILA TOŽBO ZOPER KOMPOSTARNO CERŠAK

ZVEZA DRUŠTEV MOJA MURA VLOŽILA TOŽBO ZOPER KOMPOSTARNO CERŠAK

Zveza društev Moja Mura je zoper podjetje Kogal vložila tožbo za ustavitev izvajanja dejavnosti na otoku v reki Muri v Ceršaku. V Zvezi opozarjajo, da dolgotrajno kopičenje več kot 150 tisoč ton odpadkov na otoku reke Mure že vrsto let povzroča nemogoče razmere bivanja v kraju Ceršak.

Ponovno so opozorili, da kompostarna predstavlja kritično in neposredno nevarnost za ljudi, ogroženo je zdravje prebivalcev ob Muri, v nevarnosti pa je tudi več črpališč pitne vode na obrežju Mure. Sprašujejo se, kako je sploh mogoče, da se na območju Nature 2000 in na otoku, ki je v rangu naravnih vrednot, kot je Postojnska jama, kopiči 150 tisoč ton odpadkov.

V Zvezi društev Moja Mura so ogorčeni in zgroženi nad ignoranco in neučinkovitostjo oblasti in pristojnih ministrstev, ki po letih naporov civilne družbe in neštetih sestankov niso našli nujno potrebnih rešitev za odstranitev te – po njihovem mnenju – ekološke bombe iz Ceršaka. Prepričani so, da bo sodni postopek razjasnil odgovornosti in odpravil sramoto in tveganje za zdravje ljudi, okolje in naravo.

Sorodni prispevki

X