728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: OTVORITEV NOVE BIVALNE ENOTE SOCIALNO-VARSTVENEGA ZAVODA HRASTOVEC V LENARTU

FOTO: OTVORITEV NOVE BIVALNE ENOTE SOCIALNO-VARSTVENEGA ZAVODA HRASTOVEC V LENARTU

Ta teden je v Lenartu potekala otvoritev nove bivalne enote Socialno-varstvenega zavoda Hrastovec, ki je zasnovana kot varovano naselje devetih hiš, v katerih bo nov dom do konca avgusta našlo 70 stanovalcev, ki zdaj bivajo v gradu Hrastovec.

Gre za investicijo vredno nekaj več kot 5 milijonov evrov, v kateri je sedem objektov namenjenih bivanju, ena hiša je namenjena aktivnostim družabništva, delovne terapije in fizioterapije, ena pa podpornim službam in zaposlenim. Celotno naselje je prijazno invalidom, okolju in je energetsko samooskrbno, zgrajeno iz naravnih materialov.

Hiše z dvo- in enoposteljnimi sobami so prilagojene za bivanje in izvajanje najzahtevnejše nege. Notranja razporeditev prostorov je zasnovana kot domače ognjišče, v središču hiše je dnevni prostor s kuhinjo, jedilnico, dnevno sobo, garderobo in internet sobo, okrog osrednjega prostora so pa spalnice z izhodom na pokrito teraso. Tako hiše kot celotno območje je prilagojeno invalidom, veliko je naravne svetlobe, pri gradnji so uporabljeni naravni materiali, ogrevanje in hlajenje je preko toplotnih črpalk, vgrajeni so prezračevalni sistemi, na strehah pa sončne elektrarne.

Direktor Socialno-varstvenega zavoda Hrastovec Aleksander Gungl ni mogel skriti zadovoljstva nad dejstvom, da gre za namestitev najranljivejše populacije, za katero so mnogi do nedavnega menili, da zaradi težkega psihičnega in zdravstvenega stanja ne morejo živeti v lokalni skupnosti:

Vodja nove enote Lidija Kocuvan je izpostavila prednosti tovrstne namestitve in nove pogoje dela za zaposlene, ki se bodo skupaj s stanovalci postopoma preselili v nove prostore:

Nove pridobitve se veseli tudi lokalna skupnost. Morda velja omeniti, da ima Občina Lenart tudi certifikat “Občina po meri invalidov. Govori župan Janez Kramberger:

Velja omeniti, da je bila častna pokroviteljica dogodka predsednica Nataša Pirc Musar, zbrane pa je nagovoril njen soprog Aleš Musar. V govoru je omenil pet pomembnih pojmov. Prvi je deinstitucionalizacija, ki jo Zavod Hrastovec udejanja zadnjih 20 let s svojimi številnimi enotami v lokalnih skupnostih. Izpostavil je pomen prostovoljstva, zelenega okolja in uporabe naravnih materialov in energetske samooskrbe ter varovanja kulturne dediščine, v tem primeru gradu Hrastovec. Najpomembnejše nad vsem pa je po njegovem mnenju „skupnost“, iz katere izhajajo prostovoljci, ki sprejema in ima veliko srce:

Slavnostni govornik minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je prepričan, da je nova enota korak v pravo smer, saj bodo osebe živele v manjših enotah, povezane s skupnostjo:

Nove prostore, ki so zrasli v neposredni bližini doma za starejše, vrtca, pokopališča in parka, sta na otvoritvi blagoslovila mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl in lenarški župnik Marjan Pučko. Za kulturni program so poskrbeli stanovalci zavoda in ženski pevski zbor La Vita – stanovski pevski zbor Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

Sorodni prispevki

X