728×90 – glava
728×90 – glava
Dominikanski samostan na Ptuju delno obnovljen

Dominikanski samostan na Ptuju delno obnovljen

Zaključena je druga faza obnove Dominikanskega samostana, pomembnega kulturnega spomenika na Ptuju. Sledila naj bi še tretja faza, vendar pa so bili na ptujski občini neuspešni pri kandidaturi za evropska sredstva. 

Prenova – dela v okviru druge faze so se začela avgusta 2014 – je obsegala prenovo strehe in ostrešja, zamenjavo stavbnega pohištva, protipotresno sanacijo vseh nosilnih zidov samostana razen cerkvene ladje. Kljub novi strešni strukturi samostan ohranja svojo prejšnjo zunanjo podobo.

Prav tako so statično sanirali propadajoči oporni zid in zid zahodnega trakta ob Mali dvorani. Stroške del so ocenili na 1,5 milijona evrov, od tega je Bruselj prispeval slabih 850 tisoč evrov.

S tem so v objektu končali večino grobih gradbenih del, tako da bodo vsa naslednja dela omejena na notranje posege. Kdaj se bo začela tretja faza, ki bo vključevala notranjo ureditev prostorov, ki do zdaj še niso bili urejeni, ter v kakšnem obsegu, pa za zdaj ni jasno. Kot so namreč pojasnili na mestni občini, so bili neuspešni pri kandidaturi za evropska sredstva.

Foto: splet

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X