728×90 – glava
728×90 – glava
Da se obisk kleti ne konča s smrtjo

Da se obisk kleti ne konča s smrtjo

Ob alkoholnem vrenju se med drugim sprošča tudi ogljikov dioksid, kateri je lahko tudi smrtno nevaren.

Medtem ko v teh dneh nekateri vinogradniki zaključujejo s trgatvami, je pri drugih mošt že v sodih. Tam prihaja do posebne kemične reakcije – tako imenovanega alkoholnega vrenja, pri katerem se  sprošča tudi ogljikov dioksid, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh takrat smrtno nevarno. Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid plin brez barve in vonja. Je sicer rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. O tem, kako je potrebno v teh dneh ravnati v vinski kleti, pa je za našo radijsko postajo pojasnil Oskar Neuvirt, poklicni gasilec v pokoju.

 

      OSKAR (28-SEPT)

POSNETEK: OSKAR NEUVIRT

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X