728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Adventno vandranje v Voličino

FOTO: Adventno vandranje v Voličino

Advent ali adventni čas je čas pred božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. V ta namen izdelamo tudi adventni venček.

Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. To je nedelja med 27. novembrom in 3. decembrom – imenuje se prva adventna nedelja. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji – na sveti večer (večer pred božičem). V tem času se verniki spominjajo Jezusovega prihoda na zemljo, pa tudi pričakujejo njegov drugi prihod. 

Priliko za obisk in pogovor o dogajanju v adventnih dneh sta izkoristila Romana in Maks in se odpravila na potep v Voličino, kjer sta si ogledala adventni venček pred farno cerkvijo.

V Turističnem društvu Presmec z Dolgih Njiv v Krajevni skupnosti Voličina so se pred dvema letoma odločili, da bodo spletli največji adventni venček na svetu. Z njim so se vpisati v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. Njegov obseg je znašal več kot 316 metrov, premer 100 metrov in 82 centimetrov, venec pa je težak več kot 13 ton. Tovrsten podvig jim je uspel že leta 1999, ko so izdelali največjo butaro na svetu – merila je kar 303,80 metrov.

Kako je potekala izbira primerne lokacije, iz česa je bil adventni venec narejen in kako je potekal projekt izgradnje nam je pred dvema letoma zaupal takratni predsednik društva Presmec Jože Vogrin.

      PRIMERNA LOKACIJA
      MATERIAL ZA IZDELAVO ADVENTNEGA VENCA
      POTEK IZDELAVE

Celozaslonski zajem 1.12.2015 102841

Foto: splet

 

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X