728×90 – glava
728×90 – glava
France Prešeren: Zdravljica, čokolada, kruh?

France Prešeren: Zdravljica, čokolada, kruh?

Vse bolj kot se bliža Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni praznik, ki ga praznujemo na 8. februar, ko se spominjamo smrti našega največjega pesnika, se vedno bolj pojavljajo podobe Prešerna v takšni ali drugačni obliki.

Podoba nacionalnega pesnika danes ni več tako nedotakljiva, tista, ki jo lahko slavimo le z recitali njegove poezije in to zgolj izbrane, saj vsa naj ne bi bila za v javnost, kaj šele za mlada ušesa. Prešernov obraz je s časom postal podoba s katero se kot narod lahko identificiramo, pa čeprav v kosu kruha ali kroglici čokolade, kot to počno tudi drugi narodi za svoje nacionalne prvake. Na ta način sta se morda Prešeren in njegova veljava v slovenskem prostoru približala ljudem in bomo tako v prihodnje morebiti presegli nekatere preveč duhomorne in ukalupljene proslave, ki se odvijajo v čast na njegov spomin.

Ta konec tedna pa se bodo smrti našega velikega pesnika spomnili tudi v občinah po Slovenskih goricah in širše.

Slovenski kulturni praznik bodo ta petek, 5. februarja, ob 19. uri počastili v Domu kulture Lenart, kjer obljubljajo nastop številnih mladih glasbenih nadebudnežev, letošnji slavnostni govornik pa bo umetnik, slikar in lastnik galerije Konrad Krajnc.

V Cerkvenjaku pa se proslava v Domu kulture obeta že v četrtek, 4. februarja, kjer program prireditve pripravlja Kulturno društvo Cerkvenjak, skupaj s tamkajšnjo OŠ.

Prešernu v spomin se bodo prav tako poklonili ta petek v Gornji Radgoni, v tamkajšnjem kulturnem domu ob 18. uri, kjer bodo praznik, med drugimi, požlahtnili priznani etnolog Janez Bogataj, za glasbeno kulturo pa bo poskrbel kitarist in pevec Samo Budna.

Na prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku pa vabijo tudi občina Sv. Trojica, skupaj z OŠ in vrtcem, ki bo v petek ob 19. uri v kulturnem domu. Po proslavi organizatorji napovedujejo otvoritev razstave kulturnih del lokalnih umetnikov, na ogled pa bodo tudi dela Prešernovega natečaja.

Ob prihajajočem kulturnem prazniku slovesnost prirejajo še v občini Sv. Jurij v Slo. Goricah. Ta bo potekala v petek ob 18. uri v prostorih kulturnega doma. Med številnimi glasbenimi točkami bo tokratni osrednji govorec glasbenik in folklornik Dušan Waldhutter, ki je hkrati novinar in urednik časnika Večer.

V petek ob 17. uri, se bodo Prešernovemu dnevu poklonili še na Sv. Ani, kjer prireditev pripravlja tamkajšnja OŠ. Ob klasičnem kulturnem programu pa bo slavnostni govor tokrat v domeni vodje območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Lenart, Brede Slavinec.

V spomin največjemu slovenskemu pesniku program pripravljajo še v občini Selnica ob Dravi. Proslava bo ta petek ob 18. uri v Hramu kulture, kjer ob glasbeno-dramski predstavi in drugih nastopajočih, slavnostni govor pripravlja Stanka Breznik.

Francetu Prešernu se bodo s krajšim kulturnim programom ta petek ob 8.20 uri poklonili tudi v Staršah, in sicer v prostorih tamkajšnje osnovne šole.

Slovenski kulturni praznik pa bodo z medobčinsko proslavo pozdravili tudi občine Kungota, Pesnica in Šentilj. Ta se bo odvila v petek ob 18. uri v dvorani Večnamenskega centra Pesnica. Ob glasbenem programu bo slavnosti govor vodila Franja Senčič, predsednica zveze kulturnih društev omenjenih občin.

V nedeljo, 7. februarja, pa se bodo Prešerna spomnili v Domu kulture v Benediktu, kjer se obeta bogat kulturni program številnih članov lokalnih kulturno-glasbenih društev.

Proslavo v čast kulturnemu prazniku prav tako na nedeljo ob 18. uri napovedujejo tudi člani kulturnega društva Rače, kjer bodo v okviru krajšega programa nastopile vokalne skupine.

Foto: splet

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X