728×90 – glava
728×90 – glava
Svetovni dan voda letos na temo „Boljša voda, boljše zaposlitve“

Svetovni dan voda letos na temo „Boljša voda, boljše zaposlitve“

 

Svetovni dan voda, 22. marec, je bil predlagan kot dan namenjen opozarjanju širše svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. S tem namenom različne organizacije Združenih narodov vsako leto na ta dan razglasijo temo, ki povzema najbolj aktualno problematiko v povezavi z vodami.

V preteklih letih na temo „kakovost in voda, voda za mesta, voda in varnost hrane, voda in energija, voda in trajnostni razvoj“, letos pa na temo „Boljša voda, boljše zaposlitve“. Voda pomembno vpliva na oblikovanje delovnih mest in tako pomembno spreminja življenja ljudi. Polovica vseh delovnih mest na svetu je povezanih z vodami. Milijoni od teh delavcev so nezaščiteni, njihovo delo pa je nepriznano. Slovenija je sicer nadpovprečno bogata z obnovljivimi viri – vodo in gozdovi. Ravno o tej temi smo se danes pogovarjali z direktorjem Mariborskega vodovoda Danilom Burnačom.

POSNETEK: DANILO BURNAČ

      BURNAC (22-MAR)

Kot nam je še pojasnil naš sogovornik, imamo v Sloveniji poceni vodo v primerjavi z državami v razvitejših delih sveta. Namreč v deželah Beneluksa ter v severni Nemčiji je cena vode nad petimi evri, že v sosednjem Gradcu je 2 eura 70. Na območju mariborskega vodovoda, torej tudi na območju UE Lenart, pa se cena vode z vključenim DDV-jem giblje med 70 centi in enim evrom. Se pa posebej obračuna še omrežnina vode.

Foto: splet

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X