728×90 – glava
728×90 – glava
Manevrska struktura narodne zaščite je delovala tudi v Lenartu

Manevrska struktura narodne zaščite je delovala tudi v Lenartu

Pred 26 leti je začela nastajati Manevrska struktura narodne zaščite, v okviru katere je Slovenija začela usposabljati lastne oborožene sile.

Njena naloga je bila zavarovanje osamosvojitvenih procesov, pobudnik za njeno ustanovitev pa je bil brigadir Tone Krkovič. Krkovič je 17. maja 1990 opazil vojake JLA, da le dva dni po zahtevi o predaji orožja iz občinskega štaba Teritorialne obrambe v Kočevju odvažajo orožje. Krkovič se je nemudoma odzval in se odpravil v Ljubljano, kjer je o dogajanju obvestil takratnega obrambnega ministra Janeza Janšo in notranjega ministra Igorja Bavčarja. Prva slovenska demokratično izvoljena vlada je takrat šele komaj dobro prevzela posle. Stekle so prve aktivnosti za organiziranje Manevrske strukture narodne zaščite, ki je formalno obliko dobila 28. avgusta 1990 na Komunali v Kočevju. Tudi v Lenartu se je oblikovala manevrska struktura narodne zaščite, pri njenem oblikovanju pa je aktivno sodeloval Peter Leopold, ki je že leta 1987 prevzel vodenje teritorialne obrambe v Lenartu. O pripravah in o 10-dnevi vojni, ki je sledila, je Leopold za našo radijsko postajo povedal:

POSNETEK: PETER LEOPOLD

      LEOPOLD (17-MAJ)

Dodajmo, da v samem Lenartu ni bilo vojaških spopadov, so pa številni občani takratne občine Lenart delovali v Manevrski strukturi narodne zaščite in bili aktivno udeleženi v bojnih spopadih. Lenarški pripadniki teritorialne obrambe so sodelovali v bojnih aktivnostih v Radencih, Hrastje Moti, Gornji Radgoni, Cmureku na Tratah, Vratjem vrhu in Konjišču. Dva ali trije pripadniki pa tudi v Ormožu. Po sprejetju dopolnil k ustavi septembra 1990, s katerimi je Slovenija dobila popolno oblast nad vodenjem lastnih oboroženih sil, je manevrska struktura oktobra 1990 prešla pod okrilje Teritorialne obrambe, ta pa se je pozneje preimenovala v Slovensko vojsko.

Foto: splet

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X